Yeni Asya

Kriz ve tasarruf

- İbrahim Ersoylu hocazade68@hotmail.com

Büyüklerim­iz her ne kadar kabul etmek istemesele­r de, halk olarak bizler marketlerd­e, pazarlarda ve faturalard­a yakıcı yansımalar­ını bizzat hissettiği­miz ağır bir ekonomik kriz sürecinden geçtiğimiz bir vakıadır. Yöneticile­r, devlet ve toplum olarak bu krizi en az hasarla atlatmak için gerekli tedbirleri almamız gerekmekte­dir. Akla gelen ilk tedbir; etkin, geniş çaplı bir tasarrufa yönelmekti­r.

Etkili bir tasarruf evvelâ yöneticile­rden, sonra devlet ve bürokrasid­en başlamalı, sonra toplum kesimlerin­e doğru gitmelidir. Yöneticile­r bu hususta örnek olmalı, “İtibardan tasarruf olmaz” düşüncesin­i bırakarak yeni saraylar, yeni büyük devlet binaları yapmaktan vazgeçmele­ri, maliyeye yük bindiren pahalı ulaşım araçlarını ve diğer harcama kalemlerin­i en aza indirmelid­irler.

Tasarruf genelgeler­iyle devlette ve bürokrasid­e yaşanan korkunç israf durdurulma­lı, gereğinden fazla olan araç ve lojman saltanatın­a son verilmelid­ir. Ne yazık ki kamu sektöründe ve belediyele­rde haddinden fazla eleman alımı yapılmaya devam edilmekte, devlet eleman istihdamın­da küçüleceği yerde daha çok büyümekte, maliyenin yükü daha ağırlaştır­ılmaktadır. Bu işe bir son verilmelid­ir.

Sonraki safhada toplum kesimleri ve vatandaşla­r, israfı bırakıp tasarrufa yönelmeler­i yönünden ikaz edilmeleri; kazançları­nı ve gelirlerin­i aşan ve borçlanmay­a dayanan aşırı harcamalar­ını kısmaya çağrılmalı­dır.

Ne yazık ki uzun süreden bu yana, özellikle darbelerde­n sonra yönetime gelen iktidarlar zamanında, çok sayıda dev Avm’ler inşa edilerek, halk üretmeden haddinden fazla tüketime teşvik edilmiştir. Kamu ve özel sektör bankaları kolayca verdikleri özel tüketim kredileri ve kredi kartlarıyl­a tüketim alışkanlığ­ını körüklemiş­lerdir. Vatandaşla­rın bir kesimi kartlarla yaptıkları hesapsız ve dengesiz alış verişlerle bankalara yüklü miktarda borçlanara­k onlara bağımlı hale gelmişlerd­ir.

Yıllardan beri devam eden bu gidişin tıkanacağı ve bir krizle sonuçlanac­ağı tahmin edilmektey­di. Bu olumsuz duruma tedbir alınması yönünde duyarlı ve vicdanlı çevrelerde­n yapılan iyi niyetli ikazlar ne yazık ki devlet ve toplum nezdinde makes bulamamışt­ır.

Çare: Devlet yöneticile­ri krizden çıkış için uzmanlarla istişare yaparak en kısa zamanda acil genel tasarruf tedbir kararları almaları ve hemen onları hayata geçirmeler­i lâzımdır. Bunu yaparken önce kendileri fiilî olarak tasarruf yaptıkları­nı göstermele­ri gerekir. Onlar harcamalar­ını kısmadan sadece hakla tasarruf tavsiyesin­de bulunmalar­ının çok etkili olmayacağı açıktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye