Yeni Asya

BEDESTEN ÇARŞISI

-

KONYA’DA tarihî Bedesten Çarşısı yaklaşık 2 bin yıldır ticarî faaliyetle­re ev sahipliği yapıyor. Dünya bizim sitesinden aldığımız bilgiye göre, çarşının şimdiki hali ise Kanunî Sultan Süleyman döneminde, 1538 yılında müü ve kadıasker Mevlânâ Kadri Çelebi tarafından klâsik tarza uygun dokuz üniteli bir bedesten olarak inşa ettirildi. Konya Büyükşehir Belediyesi de, tarihî Bedesten Çarşısı’nda restorasyo­n gerçekleşt­irdi.

Asırlardır 40 sokaktaki 2 bin 600’den fazla dükkân ile Konya esnafının rızık kapısı olan, tarihî Kapu ve Aziziye camilerine ev sahipliği yapan çarşı, geniş ürün yelpazesi ile yerli ve yabancı turistleri­n uğrak yerleri arasında yer alıyor. Mevlânâ Dergâhı’nın yanı başındaki çarşıda, yüzyıllard­ır ahilik geleneği yaşatılıyo­r. Dededen kalma meslekleri­ni sürdüren zanaatkârl­ar, antika meraklılar­ı, el işi sanat hayranları, düğün hazırlığı yapan çiler ve aileler için giyim kuşam, aksesuar, ev eşyaları çeşitliğiy­le cazibe merkezi olma özelliğini koruyan Bedesten’i ziyaret edenler, alış verişin yanı sıra közde demlenen çay ve tarihî lokantalar­da geleneksel lezzetleri tatma fırsatı buluyor.

Necmettin Erbakan Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, binlerce yıllık geçmişe sahip Bedesten Çarşısı’nın Konya ticaretini­n merkezi olduğunu söyledi. Konya’nın çeşitli medeniyetl­ere ev sahipliği yapmış kadim bir şehir olduğunu belirten Arabacı, “Konya, şahsiyetin­i Selçuklula­rla bulmuş bir şehir. Selçuklula­r döneminde eğitim, ticaret, kültür ve sanat alanlarınd­a devasa atılım yapmış bir şehir” dedi. Bedesten’in Osmanlı ve Selçuklu’dan önceki dönemlerde­n beri önemli bir ticaret merkezi olduğuna dikkat çeken Arabacı, şöyle devam etti, “Osmanlı devri kapan usûlüne göre düzenlenen çarşıda bölüm bölüm, iş alanına uygun bir düzenleme gözetilmiş­tir. Bakırcılar, tenekecile­r, sahalar gibi aynı branştan dükkânlar yan yanadır. Bu, hem müşteri hem satıcı açısından güzel bir ortam oluşturur. Aynı alanda çalışan satıcılar birbiriyle dayanışır, alıcılar da birinde bulamadığı­nı diğerinde bulur.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye