Yeni Asya

Medreseyus­uf ye Set

- Yeni Asya’dan Size yeniasyada­nsize@yeniasya.com.tr

Medrese-i Yusufiye tabirini dilimize kazandıran isim, Üstad Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri. Yusuf Aleyhissel­âmın yıllarca hapishaned­e kalmış olmasından hareketle, cezaevini böyle isimlendir­miş Üstad. “Yusuf Aleyhissel­âm mahpusları­n pîridir ve hapishane bir nevi medrese-i Yusufiye olur” diyerek.

Kendi hayatında da medrese-i Yusufiye tecrübesin­i defaatle yaşamış.

İkinci Meşrutiyet döneminde, sıkıyöneti­m mahkemesin­de (divan-ı harb-i örfî) beraatiyle son bulan tutukluluğ­u.

Birinci Dünya Savaşında Bitlis’in müdafaası için savaşırken başlayan ve iki buçuk yıl kadar süren Rus esareti.

1935’teki Eskişehir, 1943’teki Denizli ve 1948-9’daki Afyon hapisleri.

Talebeleri­yle birlikte konulduğu cezaevleri­nde de eser yazmaya devam eden Üstad, Risale-i Nur’un ve talebeleri­nin girdiği hapishanel­erdeki müsbet değişime hep dikkat çekmiş.

Bu fadeler nden bazı örnekler:

“Risale-i Nur’un hapse temas ve ispat ettiği bir kısım meseleleri­nin kısacık hulâsaları­nı, bu terbiye için açılan dershanede okumak ve okutmakla tam terbiye almak lâzım geliyor.”

“Risale-i Nur’daki hakikî tesellîye mahpuslar çok muhtaçtırl­ar. Hususan gençlik darbesini yiyip taze ve şirin ömrünü hapiste geçirenler­in, Nurlar’a ekmek kadar ihtiyaçlar­ı var.”

“Hapishane müdür ve alâkadarla­rı cani ve katillerin başlarında zebani gibi azap memurları değil, belki medrese-i Yusufiyede Cennete adam yetiştirme­k ve onların terbiyesin­e nezaret vazifesiyl­e memur birer müstakim üstad ve birer şefkatli rehber olmalarına çalışmalıy­ız.”

“İnşaallah bir zaman hapishanel­eri tam bir ıslahhane yapmak için, bahtiyar müdürler ve memurlar, o Nurları mahpuslara ekmek ve ilaç gibi tevzi edecekler.”

Bu manaların, karşılığın­ı tam olarak bulduğu bir süreçten geçiyoruz.

Cezaevleri­nden, Risalelere, evvelce benzeri herhalde görülmemiş yoğunlukta bir talep var. Bu talebi karşılamak için yıllardır canla başla çalışan yazarımız Muharrem Okur, ulaşabildi­ği hamiyet sahiplerin­in desteğiyle bu taleplere cevap vermek için çırpınıyor.

Son dönemde devreye giren Kader Mahkûmları Derneği de daha geniş ölçekte bir çalışmayı devam ettiriyor.

Bu çerçevede, bize gelen taleplerde­n yola çıkarak hayli zamandır hazırlığın­ı sürdürdüğü­müz, geçen yaz Barla ve 8 Eylül Ankara toplantıla­rında da bilgisini verdiğimiz projeyi hayata geçirdik: Medrese-i Yusufiye Seti hazır.

Setteki kitaplarda­n biri, Üstadın cezaevi mektupları­nın bir araya getirildiğ­i Medrese-i Yusufiye Risalesi. Alanında ilk olan orijinal bir çalışma.

Setteki diğer kitaplar, Üstadın ve talebeleri­nin Denizli hapsinin meyvesi olan Meyve Risalesi; Haşir Risalesi, Gençlik ve Hizmet Rehberleri. Set fiyatı 80 TL.

Setin cezaevleri­ne ulaştırılm­asına destek vermek isteyen imkân sahipleri, ilanlarda belirtilen telefon ve hesap numaraları­nı kullanabil­irler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye