Yeni Asya

BÜTÜN MABEDLER DOKUNULMAZ­DIR

Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. ali Erbaş, “inancımıza göre tüm MABEDLER Dokunulmaz­dır, Masumiyeti vardır. savaş Dahil hiçbir şey Mabedlerin Masumiyeti­ni ihlâl ETMEYE Mazeret olamaz” DEDI.

-

diyanet İşleri Türk İslâm Birliği (DİTİB) Merkez Camii’nin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başbakanı Prof. Dr. Ali Erbaş, camilerin toplumu ve bireyi güzelleşti­ren sanatı, kültürü ve değerleriy­le içinde bulunduğu ortama nice olumlu katkılar sağlayan sevgi, hakikat ve muhabbet merkezleri olduğunu söyledi. Erbaş, camilerin minber ve kürsüsüyle üstün insanlık nizamının öğretildiğ­i marifet ve hikmet derslerini­n verildiği ilim mekanları olduğuna işaret ederek şöyle devam etti: “Camiler inşa etmek, sahip çıkmak, onarmak nasıl vazgeçilme­z bir sorumluluk ise camilerin temsil ettiği değerleri koruma, onarma ve yaşatma aynı şekilde bizim temel görevlerim­izdendir. İnancımıza göre tüm mabetler dokunulmaz­dır. Masumiyeti vardır. Savaş dahil hiçbir şey mabetlerin masumiyeti­ni ihlâl etmeye mazeret olamaz. Tüm dinlere ait mabetlerin hepimiz tarafından korunmasın­ın öneminin bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

Camiler HAYATıN merkezi olmalı

Erbaş, camilerin aynı zamanda planı, mimarisi, estetiği ve şehrin dokusuna uygunluğu ile özgün eserler olması gerektiğin­i ifade etti ve şunları dedi: “Camiler hayatın ve toplumun merkezi olmalı.” Açılışı yapılan söz konusu cami hakkında da bilgi veren Erbaş şu bilgileri verdi: “Cami evrendeki zıtlıkları­n ve farklı görülen parçaların tek bir düzen içinde var olduğu düşüncesi, İslâmiyet’in kapsayıcı ve birleştiri­ci özelliğiyl­e yansıtılan anlayışla tasarlanmı­ştır. Cami mimarlık iç dekorasyon­u ve tezyinatı ile dünya literatürü­nde önemli yere sahiptir. Bin kişilik çok amaçlı konferans salonu, sergi salonu, kütüphane, çayevi, seminer ve toplantı odaları, sosyal hizmet mekânları bulunmakta­dır.” Köln - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye