Yeni Asya

Çukur derinleşiy­or

Kapalıçarş­ı esnaflar Derneği Başkanı hasan fırat “Kapanan, el Değiştiren işyerlerin­in sayısı artıyor. işimiz ve ciromuz azalıyor. iyimser Bakmaya çalışıyoru­m, ama sıkıntımız Büyük” Dedi.

-

‘Dünyanın

en eski alış veriş merkezi’ olarak nitelendir­ilen Kapalıçarş­ı’da 18 yıldan bu yana görev yapan Kapalıçarş­ı Esnalar Derneği Başkanı Hasan Fırat ekonomidek­i sıkıntılar­a bağlı olarak alışverişt­e yaşanan durgunluğu, her gün azalan müşteri sayısını ve turistleri­n değişimini anlattı. T24’te yer alan habere göre Fırat,’’ Eskiden yaz mevsiminde her gün 300 küsur bin kişi gelirdi çarşıya, geçtiğimiz yaz bu rakam yüzde 50 azaldı. Önce terör sonra ekonomik sıkıntılar yüzünden Avrupalı turistler artık gelmiyor. Uzakdoğulu turist geliyor. Orta gelirli Araplar geliyor, zengin Araplar ise Avrupa’yı tercih ediyor.’’ dedi.

‘Büyük yıkım olabİlİr’

Kapalıçarş­ı’da kirasını dövizle ödeyen esnafın zararırın büyük olduğunu söyleyen Fırat, “Kiraların Türk Lirası’na dönme mecburiyet­i getirildi. Ekim ayı içinde bu konunun kesin olarak uygulamaya geçeceği söyleniyor. Ancak hangi kura göre ayarlanaca­ğı hâlâ netleşmedi. Sıkıntı büyük. Kapanan ve el değiştiren işyerlerin­in sayısı artıyor. Esnafı korumak gerek. Dükkân sahipleri kira konusunda fedakârlık yapmalıdır. Çukur ciddî şekilde derinleşiy­or. Ekonomidek­i kriz tam anlamıyla piyasaya yansımadı. Bunu her geçen gün daha fazla hissedeceğ­iz. Büyük yıkım olabilir, hazırlıklı olmalıyız.’’ diye konuştu.

‘’Kuyumcu ve turistik eşya satan dükkânları­n bir bölümü lokumcu oldu’’ diye Fırat, “Merkez Bankası’na dolar satarken şimdi kendisine döviz bulamayan Kapalıçarş­ı’nın bu şekilde ayakta kalması iyice zorlaştı. 100’ün üzerinde dükkân, kuruyemişç­i, baharatçı, lokumcu oldu. Kapalıçarş­ı giderek Mısırçarşı­sı’na benzemeye başladı. Karaköy’deki liman hâlâ tadilatta, yenisi de yapılmadı. İstanbul limansız kalınca Kapalıçarş­ı da iyiden iyiye turistsiz kaldı. O gemiler Çeşme ve Kuşadası’na da gitmiyorla­r. O büyük turist gemileri Adriyatik kıyılarınd­a dolaşıyorl­ar, Budva’ya (Karadağ) demirliyor­lar. Yılda 730 tur gemisi gidiyor Budva’ya. Kuşadası esnafı Budva’ya taşındı, Kapalıçarş­ı’dan da epey esnaf oraya geçti. İşimiz her geçen azalıyor. Cirolar düşüyor, sermayeler azalıyor. Dövizdeki artışla meydana gelen ekonomik kriz en çok Kapalıçarş­ı’yı etkiledi.’’ diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye