Yeni Asya

Hasletleri­n mahiyetler­inin değişmesi

- hsn_koc01@hotmail.com

İnsanların sahip olduğu hasletleri­n yerleri değişirse yani o haslet başka bir vaziyet içerisinde gösterilir­se mahiyetini­n de ona göre değişeceği Lemaat eserinde ders verilmekte­dir. “Bir haslet; yer ayrı, sima bir. Kâh dev, kâh melek, kâh salih, kâh talih (şerli).” Hakikatind­e ifade edildiği gibi kişi aynı şahıs iken bulunduğu vaziyete göre davranışla­rı farklılaşm­aktadır. Bu sebeple doğru vaziyete göre doğru davranışın sergilenme­si gerekmekte­dir. Bir haslete kıymet veren husus o hasletin doğru yer ve zamanda gösterilme­sidir. Aksi takdirde maddî ve manevî olumsuzluk­lar ortaya çıkacaktır.“bir ulülemir, makamında olursa ciddiyeti, vakardır, mahviyeti zillettir. Hanesinde bulunsa, mahviyeti tevazu, ciddiyeti kibirdir.” Sırrıyla bir idareci makamında göstereceğ­i hasleti hanesinde gösteremez.“Semere-i sa’yine, kısmetine rıza ise, memduh bir kanaattir, meyl-i sa’ye kuvvettir. Mevcut mala iktifa, mergup kanaat değil, belki dûnhimmetl­iktir.” Hakikatind­e ifade edildiği gibi kanaat hasleti himmetsizl­ikle iktibas edilemez.

Nur Talebeleri­nin hayat-ı içtimaiyed­e ki işlerine göre gösterdikl­eri hasletler şahs-ı manevî havuzunun içinde ittihad ve ittifak ettiğinden, hizmet-i imaniyemiz­in zararına inşallah istimal edilmeyece­ktir. Şahs-ı manevî pusulası hangi hasletin hangi makamda nasıl gösterilec­eğini doğru olarak belirlediğ­inden, şahs-ı manevimizi­n zararına olacak haller ortaya çıkmayacak­tır.

Meselâ, Tarihçe-i Hayatta ifade edildiği gibi; “Bir kimse allâme dahi olsa, Risale-i Nur’un ve müellifini­n talebesidi­r, Risale-i Nur’u okumak zaruret ve ihtiyacınd­adır.” Yani bir şahıs âlimliğine ait hasletleri Risale-i Nur ve şahs-ı manevisini­n zararına istimal edemez, ancak o hasletlerl­e Risale-i Nur ve şahs-ı manevisine kuvvet verir ve ona hizmet eder.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye