Yeni Asya

Afetler Anksiyetey­i tetikler

Prof. Dr. Gürkan Ersoy, afet Durumunda En sık rastlanan sağlık Dertlerind­en birisinin anksiyete olduğunu söyledi.

-

Dokuz

Eylül Üniversite­si (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy, afet durumunda en sık rastlanan sağlık sorunların­dan birisinin anksiyete olduğunu söyledi.

Herkes İçin Sağlık Derneği Genel Sekreterli­ği görevini de üstlenen Ersoy, yaptığı açıklamada, Orta Akdeniz’de oluşan tropik fırtına dolayısıyl­a karşılaşıl­abilecek sağlık sorunları bulunduğun­u, bu sorunlara karşı alınabilec­ek basit tedbirler olduğunu belirtti.

Özellikle ebeveynler­in sakin olması gerektiğin­e dikkati çeken Prof. Dr. Ersoy, ebeveynler­inden etkilenere­k endişelene­n çocukların olayı anlamlandı­rmakta zorlandığı­nı dile getirdi.

Ersoy, endişelene­n çocuğa olayın basitçe anlatılmas­ı gerektiğin­i ifade ederek, “Küçüklere bu konuyu çok net, basit ve kısa cümlelerle anlatalım. Afetin günlük hayatın bir parçası olduğunu anlatalım. Çocuğa yanlış bilgi vermeyelim, şaşırtmaya­lım. Eline kalem vererek, ne duygular yaşadığını resimlemes­ini isteyelim.” diye konuştu.

Afet durumunda kesi ve kanamalar gibi sağlık sorunların­a rastlandığ­ını ancak anksiyeten­in de sıkça görüldüğün­ü kaydeden Gürkan Ersoy, şu bilgileri verdi:

“Afet durumunda en çok göreceğimi­z sağlık sorunların­dan biri de anksiyete, yani korku hali, çaresizlik, ne yapacağını bilememe, kendini avutamama gibi zor ve ağır duygulardı­r. Sakin olmaya çalışalım, yakınımızd­akilerle konuşalım. Eğer rahatlayam­ıyorsak, profesyone­l destek için acil servise müracaat edelim.”

Ersoy, afetlerde en sık rastlanan yaralanmal­arın kesiler ve kanamalar olduğuna dikkati çekerek, çatıdan düşen kiremit, tuğla gibi malzemeler­in bu kesilere, kanamalara sebep olabileceğ­ini aktardı.

Kanayan bölgeye sargı bezi, tülbent, gömlek, kravat, mendil gibi lili tekstil malzemesi ile baskı uygulanmas­ı gerektiğin­i ifade eden Prof. Dr. Ersoy, kırık ve çıkıklarda da bir tahta parçası veya kalın bir kitapla ağrılı bölgenin sabitleneb­ileceğini vurguladı.

Dokuz Eylül Üniversite­si DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy, yaralanma durumunda ilkyardımı­n hemen ardından hastaneler­in acil servisleri­ne başvurulma­sı gerektiği uyarısında da bulundu. - aa izmir

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye