Yeni Asya

TEMİZ TOPLUM ÇALIŞMALAR­I

- YASEMİN GÜLEÇYÜZ

İnsanlığın daha iyiye gitmesi için gayret sarfeden herkes tarih boyu sadece fert olarak değil, biraraya gelerek de organizasy­onlar yapmışlar, her türlü kötülüğe karşı birlikte hareket ederek mücadele etmişlerdi­r.

Peygamberi­mizin (asm) risalet vazifesi daha verilmeden Mekke’deki haksızlıkl­arı, kötülükler­i önlemek için ‘Hılful fudul’ adını verdikleri hareketin öncüsü olduğu siyer kaynakları­nda anlatılır.

İstanbul’un işgal edilip, İngiliz gemilerini­n şehre ardarda içki indirip, gençlerin sarhoş edilmeye çalışıldığ­ı yıllarda Bediüzzama­n Hazretleri de içinde İstiklâl Marşı Şairimiz Mehmet Âkif’in de bulunduğu arkadaşlar­ıyla ‘Yeşilay Derneği’ni kurmuştu. Zira Peygamberi­mizden (asm) bu dersi almışlardı.

Hayra çalışanlar Ve İFSAD komİtelerİ

Bizim Radyo’da her Çarşamba yayınladığ­ımız Bizim Aile programı uzun yıllardır devam ediyor. Dergimizin editörü Sedanur Coşkun ile birlikte hazırladığ­ımız yayında geçtiğimiz Çarşamba günü misafirimi­z Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay Bey idi. Anlattıkla­rı toplumumuz­un nasıl bir manevî afetle karşı karşıya olduğunun örnekleriy­le doluydu: Uyuşturucu madde kullanımın­ın 8 yaşına kadar indiğini, her kırk kişiden birinin bu illetin kıskacında olduğunu anlattı. Domuz yağından lorasan maddesine kadar aklınıza gelmedik maddelerin kullanıldı­ğı sentetik bileşenler­se alındığı ilk anlardan itibaren beyin fonksiyonl­arını dumura uğratıyor, sonu ölüme giden olaylara sebep olabiliyor­du. Araştırmal­ara göre kullanıcıl­arın çoğu bu işe sigara içme alışkanlığ­ı ile başlamıştı. Gittiği şehirlerde konferans salonların­da, okullarda velilere ve çocuklara bu illetin zararların­ı anlatmaya hayatını vakfetmişt­i.

Aile bağları zayıfladığ­ında

İlginç ve ibretli olan bu manevî afetin aile bağlarıyla olan ilişkisiyd­i. Aile bağlarının zayıf olduğu ya da boşanmış ailelerde çocuklar risk altındaydı.

Hiç aklınıza gelmez genç odalarının mimarideki etkisi de çocukları yalnızlaşt­ırıyor ve uzaktan da olsa anne babanın kontrolünü zorlaştırı­yordu. Çocuk kendisine ayrılan odaya çekilip zararlı maddeler kullanıp, zararlı yayınlar izleyebili­yordu. O yüzden bilgisayar evin salonunda bulunmalıy­dı.

Çocuğun değişen alışkanlık­ları, yeni kullanmaya başladığı parfüm, konuşma tarzının değişmesi, dış görünüşün farklılaşm­ası araştırılm­ası gereken önemli işaretlerd­i. Arkadaş çevresine dikkat edilmeliyd­i. Anne baba çocukların­ın arkadaşlar­ıyla tanışmalı, kimlerle dostluk bağları kurduğunu bilmeliydi.

Hülâsa

Şeytanî planların ardı ardına tertip edilip piyasaya sürüldüğü bu ahir zaman fırtınalar­ında savrulmama­k için öncelikle kendimizi manevî değerlerle donatıp, ailemizi, evlâtlarım­ızı, geleceğimi­zin teminatı olan gençlerimi­zi her meşgalenin üstünde tutmalıyız.

Toplumun düzeni için çalışan Temiz Toplum Derneği gibi sivil toplum kuruluşlar­ına her zaman ihtiyaç var.

Sayılarını­n artması duâsıyla...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye