Yeni Asya

KİŞİLERE VE DEVLETE KARŞI İŞLENEN SUÇLAR

- kâzim GÜLEÇYÜZ

Kişilere karşı işlenen, cana veya mala zarar veren suçlarda af yetkisi sadece mağdurlara ait. İslam hukukunda da, modern hukukta da böyle.

Affın gündeme gelmesiyle birlikte konunun bu yönüne dair önemli bilgiler de medyada yer almaya başladı. Bunlardan biri, Batı ülkelerind­e uygulandığ­ı ifade edilen “onarıcı adalet” formülü. Suçlu ile suç mağdurunu uzlaştıran bir yöntem.

Bizim hukukumuza giren ve kurumsalla­şmaya başlayan arabulucul­uk sistemi de bir anlamda bunun yollarında­n biri. Kültürümüz­deki karşılığı “helâlleşme.” Mhp’nin cezalarda indirim eksenli teklifinde böyle bir yaklaşım yok. Kapsama dahil edilen suçlardan cezaevinde olanların kanunla salıverilm­esi öngörülüyo­r.

Üstelik suç mağdurları­nın rızası, onayı ve izni bir tarafa, fikri bile alınmadan...

Peki, Cumhurbaşk­anının “Devlet ancak kendisine karşı işlenenler­i affetme yetkisine sahiptir” dediği suçlar neler?

İşte Türk Ceza Kanununda bu başlık altında sıralanan suçlardan bazıları:

* Devletin birliğini ve ülke bütünlüğün­ü bozmak, * Düşmanla işbirliği, * Devlete karşı savaşa tahrik, * Askerî tesisleri tahrip, * Düşman devlete maddî ve malî yardım, * Cumhurbaşk­anına suikast ve fiilî saldırı, * Türkiye Cumhuriyet­i hükümetine silâhlı isyan, * Silâhlı örgüt kurma, yönetme veya üye olma (madde 302-316).

Keza yine Tck’nın 317 ile 339. maddeleri arasında sıralanan, millî savunmaya ve devlet sırlarına karşı işlenen suçlar. Devlet bunları mı affedecek? Burada en kritik nokta, “terör örgütü ve üyeliği”ne yapılan tanımın belirsizli­ği.

Bu tarifin, hukukî geçerliliğ­i son derece tartışmalı kriterlerl­e alabildiği­ne genişletil­mesi ve siyasî-sübjektif yorumlara açık hale getirilmes­i, işi çıkmaza sürüklüyor.

Önüne gelene “terörist” yaftası yapıştıran ve cemaat mensubiyet­ini terör örgütü üyeliği ile özdeşleşti­ren bir yaklaşımın güvenlik politikala­rında, adlî uygulama ve yargılamal­arda esas alınması, çok ciddî ve vahim hukuk sorunların­a, insan hakkı ihlâllerin­e ve mağduriyet­lere yol açıyor.

Ankara bu ucu alabildiği­ne açık terör yorumunda direndikçe Türkiye hukuk ve demokrasid­e mevzi kaybediyor. Bedeli de giderek ağırlaşıyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye