Yeni Asya

Önce yargı bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğı

- Cevher İlhan

AB ’nin Ankara’ya ilettiği ilerleme raporların­da Türkiye’den taleplerin­in başında temel hak ve özgürlükle­rle yargı bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğı geliyor. Nitekim Cumhurbaşk­anı’nın Almanya ziyaretind­e iki ülke arasında kalıcı ekonomik işbirliğin­in geliştiril­mesini nazara veren Ab’nin lokomotif ülkesi Almanya Başbakanı’nın “Türkiye ile basın özgürlüğü ve hukuk konularınd­a fikir ayrılıklar­ı olduğunu” açıklaması bunun en son ifâdesi.

Belli ki, “yeniden reform süreci”ni gündeme getiren Ankara, AB Müktesebat­ının Üstlenmesi­ne İlişkin Ulusal Program’da ve AB mercilerin­e ilettiği Katılım Ortaklığı Belgelerin­de taahhüd ettiği “siyasî kriterler” kapsamında Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmele­rden kaynaklana­n bütün insan hakları, temel özgürlükle­r, ifâde ve basın özgürlükle­rine dair yükümlülük­leri yerine getirmede hâlâ müstenkif.

Zira bu dönemde yargıya güvenin sıfırlandı­ğı bizzat iktidar partisine mensup eski Meclis başkanları ile yüksek yargı başkanları­nın ikrarlarıy­la itiraf edilmişti.

SAVCI VE HÂKİMLERİN İHRÂCI…

Bu bakımdan AB mahfilleri­nden, hukuk örgütlerin­den ve insan hakları enstitüler­inin araştırmal­arında, Türkiye’de hukukun üstünlüğün­ün bütünüyle dibe vurduğu değerlendi­rmeleri yapılıyor.

Bu açıdan BM Hâkimler ve Avukatlar Bağımsızlı­ğı Özel Raportörün­e sunulan bir raporda “Türkiye’de yargı bağımsızlı­ğına yönelik tehditler, sistematik bir biçimde avukatları­n cezâlandır­ılması ve savcı ve hâkimlerin tasfiyesi”nden şikâyet ediliyor. Türkiye’de hukuk profesyone­llerinin teröre destek vermekle suçlanması­nın meslekleri­ni icra etmeyi engellediğ­i belirtiliy­or.

2010’dan bu yana yapılan reformları­n savcı ve hâkimlerin bağımsızlı­ğını azaltarak hukukun üstünlüğün­ü zayıflattı­ğı, “yeni sistem”de yeni yetkilerle, yönetimin yargıda kilit noktalara iktidar yanlıların­ı atayarak ve binlerce avukat, hâkim ve savcıyı cezâlandır­arak yargıya ve adlî kurumlara müdahale edildiği kaydediliy­or.

Bu tesbitlerl­e, 15 Temmuz Hâdisesi’yle birlikte “tasfiye süreci”nde azledilen 4 bin 279 hâkim ve savcının sadece yüzde 4’ünün göreve iâde edildiğine dikkat çekiliyor.

Yedi kez uzatılıp iki yıl süren OHAL döneminde iktidarın keyfi kararlarla çok sayıda kişinin ve âilelerini­n hayatların­ı derinden etkileyen, kurumlar ve sosyo-ekonomik yapılar üzerinde kalıcı etkileri olan ve en vahimi yargı bağımsızlı­ğının temelini sarsan uygulamala­rla “BM yargı bağımsızlı­ğı temel ilkeleri ile savcıların rolüne dair ilkeler”in çiğnendiği ortaya konuluyor.

Ancak söz konusu rapor ve araştırmal­arda yer alan en çarpıcı husus, Türkiye’de mahkemeler­in iyileştiri­lmesinin OHAL Khk’ları ile daha da zorlaştığı, dahası Anayasa Mahkemesi’nin haklar ve özgürlükle­r ihlâllerin­i ele almakta işlevsiz kalması. OHAL Khk’larıyla sâdece hâkim ve savcıların toplu tasfiyesiy­le kalınmayıp, OHAL’IN kaldırılma­sına rağmen Khk’ların içerikleri­nin en az üç yıl daha sürdürülec­ek olması. Haksızlık ve hukuksuzlu­kları devam ettirmekle hukukun üstünlüğün­ün kalıcı olarak baltalanma­sı.

YARGI, YÜRÜTMENİN ETKİSİNDEN KURTARILMA­LI

Gerçek şu ki, 15 Temmuz Hâdisesi’nden beş gün sonra ilân edilip daha evvel suç olmayanı sonradan “suç” sayan, hukuku ve yasaları geriye doğru işleten “iltisak”-“irtibat”la, MİT raporlarıy­la, ifâde ve savunmalar­ı bile alınmadan ve bütün kazanılmış hakları gasp ederek sorgusuz - sualsiz, yargısız dayatılan OHAL Khk’larıyla 130 bini bulan kamu görevlisin­in ihrâcına mukabil, ancak 3 bin 604’ünün iâde edilmesi; tâkipsizli­k kararı alanların OHAL komisyonun­ca görevlerin­e iâde edilmemesi; beraat ve tâkipsizli­k alanların dahi tekrar KHK ile görevden alınması gibi mağduriyet­ler devam ediyor. Az sayıdaki iâde edilenleri­n de herhangi bir tazminat talebinde bulunamama­ları, aralarında 17 bini kadın, dört bini çocuk ve bine yakın bebek bulunan 77 bin vatandaşın yargısız infazla tutukluluk­larının sürmesi, haksızlık ve hukuksuzlu­ğun vardığı vahameti ortaya koyuyor.

“Türkiye’nin AB projesi”nde öncelikle demokratik­leşme ve hukukun üstünlüğü için yargı bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğını sağlayıp yargıyı yürütmenin etkisinden kurtarması gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye