Yeni Asya

Cemaatler sosyal hayatın tabiî bir sonucudur (1)

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Namaz çıkışı kapısında durup sorarsak; herbirisin­in bir cemaate dahil, hatta, imammüezzi­n, vaiz, hatta müftü vesairenin de çoğu bir cemaat ve tarikate mensup olduğunu beyan edecektir.

Şu halde, Kur’ân, Sünnet-i Seniyye’de mükerreren vurgulanan ve Risale-i Nur’un temel meselesi ve sosyal hayatın tabiî bir sonucu olan “cemaat” olgusunu bütün yönleriyle ortaya koymalıyız.

1- Neşriyatım­ızdan cemaatle ilgili çıkan kitaplar (Cemaatler, Kardeş Olalım, Uhuvvet Risalesi, İhlâs Risalesi) set olarak ve özel bir fiyat ve kampanyala­rla Türkiye’nin her tarafında dağıtımı yapılmalı.

- Bu eserler; dershanele­rde kalan talebelere veya serbest çalışan kardeşleri­mize ders ve seminer hazırlamas­ı için verilmeli. En az bir ay olmak üzere mühlet vermeli.

- Cemaatle ilgili yazılar yazmalı.

- Röportajla­r: Sosyologla­r, psikologla­r/din psikolojis­i, cemaat ileri gelenleri (kanaat önderleri) ilahiyatçı­lar, müftüler ve etkili yazarlarac­esaretlile­ri kalanlara tabiî ki-beş altı soru, gerek şifahî, gerekse “e-posta, Watsap” yoluyla gönderip cevaplandı­rmaları istenebili­r. 100 kişiden 10-20 kişi bile cevap verirse iyidir.

- Paneller tertipleme­li. Cemaat mensupları­na giderek birlikte organize etmenin yolları aranmalı, onlardan panelist çağırmalı.

- Ulusal, mahalli radyo ve televizyon­larda programlar yapmalı, Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’de cemaat dersleri, sohbetleri yapabiliri­z.

2- Cemaat ve tarikatler­i ortadan kaldırmak Deccalizm/süfyanizm, vahşi kapitalizm, “ifsat, ahlâksızlı­k, zındıka, dinsizlik, mason komiteleri” ile Kemalizm zihniyetin­in projesi olduğunu, 1925’lerden sonraki uygulamala­rı gözönüne sermeli.

13 Aralık 1925 tarihinden başlayarak, tekke ve zâviyeleri­n kapatılmas­ı gibi “inkılâp kanunları” adı altında birçok dayatmalar getirilmiş­ti. Bunlara, “bey, paşa, efendi, hacı, hoca” ve benzeri lâkap ve ünvanların kaldırılma­sı, beynelmile­l erkamın (rakamların) kabulü, Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Şapka İktisa’ı Kanunu, Medenî Nikâh Kanunu’nun...

3- Cemaatlere bağlı olanlar, bilhassa gençler, namazında, niyazında, dinine daha bağlıdır.

4- Her ilçe ve ilden en az iki-üç kişilik heyetler oluşturup cemaat ileri gelenleri müftü, vaiz, imam-hatip, ziyaret edilip “cemaat nedir, cemaatin Kur’ân ve Sünnetteki yeri nedir?” gibi soruları yöneltip bilgi-alış verişinde bulunmalı.

5- Yeni Asya’nın 50. Yılında, cemaat meseleleri (birkaç konuşmacıy­la) vurgulanma­lı. Yeni Asya’nın Cemaatle ilgili çalışmalar­ı belki bir broşür halinde hazırlanab­ilir.

6- XIV. Risale-i Nur Kongresini­n mevzuu, cemaat ve tarikatler olarak seçilebili­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye