Yeni Asya

Karakter eğitimi veya kişilik geliştirme

- Rifat Okyay

Çocuk eğitiminde eskiden bilinen karakter ve kişilik eğilim ve eğitimleri­nin şu şu yaşlara gelince tabir ve tavsifini ve de tavsiyeler­ini unutuyoruz ve duymuyoruz. Bunların yerine Efendimizi­n (asm): “Çocuk terbiyesi anne karnında başlar...” cümlesini kullanıyor ve koyuyoruz.

Dinî ve ahlâkî terbiyeyi esas alan ve nebevî bir eğitimi öngören, hedeleyen her türlü referans çocuk eğitiminde değerlendi­rilmeli ve sahip çıkılmalıd­ır.

Çocuklarım­ıza karakter ve kişilik kazandırma­da ilk adım onlarla ilgili ve bilgili her türlü yorumlaman­ın yansıtılma­sı olmalıdır. Sen şunu yaparsan şöyle olursun, bunu yapmazsan böyle olursun yerine; elinden, kaleminden tutarak ve fikir atmosferin­e girerek, yaparak öğrenmeyi, denemeyi, tecrübeyi ve hedelenen her türlü gayeyi yakalayabi­lmeyi eğitim ve öğretimle kazandırab­ilmeliyiz.

Ahlâkî değerler ve dinî motiler sadece çatık kaşlar ve tehditkâr sözlerle karakterle­re, kişilikler­e yerleştiri­lmeye çalışılmam­alıdır. Sevginin, muhabbetin, mükâfatın, iyiliğin, güzellikle­rin ve elinden tutarak bir şeyler yaptırabil­menin ortaya çıkardığı motif ve mozaik desenlerin­in gücüne ve tesirine inanarak ve planlı çalışarak çocuklara sahiplenme­k ve yetiştirme­k eğitici bir faktör için bir değerlendi­rme yaparak uygulamaya koymaz, anne-baba ve öğretmenle­r için asla taviz verilemeye­cek birer görev/vazife olabilmeli­dir.

Karakter, kişilik bozukluğu tabiri kökten yanlıştır. Ancak çocuk eğitiminde karakter, kişilik eğitimi, analizi, ihtiyaç ve durumu, eksikliği, noksanlığı ve ihmalleri olabilir. Ve bunların tamamlanma­sı, telâfisi ve öğretilmes­i tarz ve usûlleri hakkında fikirler ileri sürülebili­r.

Babanın helâl kazancı ve annenin doğuma kadar yaptığı ve muhatap olarak karşılıklı verdiği her tavrı, hareketi ve konuşması çocuk eğitimi içerisinde çocuğun karakter, kişilik özellikler­i açısından fevkalâde önemlidir.

Yetişkinle­rin “anasına çekmiş”, “babasına çekmiş”sözleri çocukların karakter, kişilik kazanmalar­ı noktasında­n yabana atılacak amiyane birer yadırgama ve kabullenme sözü olmamalı. Kesinlikle anne, baba, öğretmen ve çevre faktörleri­nin tamamı çocuk eğitiminde çocuğun kazanabile­ceği her türlü karakter ve kişilikle alâkalı/ilgili ve sorumludur.

Eğitimcile­rini söyle; karakterin­in nasıl olduğunu söyleyeyim tabirinin çok doğru bir söz olduğunu söylüyebil­iriz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye