Yeni Asya

ENFLASYON FENA PATLADI

Tüİk’İn açıkladığı aylık ve yıllık enflasyon rakamları ürküttü. ekonomİstl­er “Daha Da yükselİr”derken, bakan albayrak sorumluluğ­u“fırsatçıla­r”a yükledİ.

-

Sebep, olguları hafİfe almak

uğur Gürses: “Yüzde 40’a vuran ara malı fiyat artışını üreticinin üstlenmeye­ceği açık. Devamı gelir. Sebep ekonomi politikası­ndaki atalet ve olguları hafife almak, dış mihrak arayışıyla vakit kaybetmek. Zabıtayla fiyat kontrolü sivrisinek kovalamakt­an başka birşey değil.”

dehşet rakamlar bunlar

yalçın Karatepe: “Üretici aşırı zam yapıyor diyenler yanılıyor. Üreticiler karşılaştı­kları yüksek maliyetler­i fiyatlara yansıtamıy­orlar bile. Daha yüksek enlasyon biz vatandaşla­rı bekliyor.” Mustafa Sönmez: “Dehşet rakamlar bunlar.”

eylül ayında yüzde 3.46 artması beklenen enlasyon yüzde 6.30 oranında artış gösterdi. Yıllık enlasyon yüzde 24.52’ye ulaşarak 15 yılın zirvesini gördü. Yıllık bazda en büyük fiyat artışları ulaştırma ve ev eşyası harcama gruplarınd­a gözlendi. Enlasyon verileri sonrası döviz kurları yukarı yönlü dalgalanma­ya başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı enlasyon rakamların­ı açıkladı. Eylül enlasyonu aylık bazda yüzde 6.30 oranında artış gösterdi. Beklenti yüzde 3.46 artacağı yönündeydi. Yıllık enlasyon ise yüzde 17.90’dan yüzde 24.52’ye yükseldi. Üretici fiyatları aylık bazda yüzde 10.88 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 46.15 oldu. Enlasyon verisi sonrası dolar/tl 6.00’dan 6.07’ye, euro/tl 6.96’dan 7.03’e çıktı. TÜFE’DE (2003=100) 2018 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6.30, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19.37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.52 ve on iki aylık ortalamala­ra göre yüzde 13.75 artış gerçekleşt­i.

Ekonomistl­er, beklentile­ri aşan Enflasyonu yorumladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı enlasyon rakamların­ı açıkladı. Bu rakam, 15 yılın zirvesi. Ekonomistl­er de beklentile­ri aşan enlasyon verilerini sosyal medya hesapların­dan yorumladı. T’24’ün derlediği konomistle­rin yorumları şöyle:

dış mihrak aramayla zaman kaybedildi

uğur Gürses: “Yüzde 40’lara vuran ara malı fiyat artışların­ı üreticinin üstlenmeye­ceği açıktı… Devamı gelecektir. ‘Gerçekçi’ YEP tahminleri­nde Ağustos’tan yıl sonuna kadar olan ilave enlasyonun 7.5 puan olması öngörülüyo­rdu; 6.3’lük Eylül artışından sonra üç aya 1.2 puan kaldı. Fiyatlama davranışın­ı bozan; ekonomi politikası­ndaki atalet ve olguları hafife alma, dış mihrak aramayla zaman kaybetmedi­r. Para politikası işini yapmalı bataklıkla uğraşmalıd­ır; zabıtalarl­a fiyat kontrolü sivrisinek kovalamakt­an başka bir şey değildir.”

‘aşırı zam yapıyorlar’ diyenler yanılıyor

yalçın Karatepe: “Yeni Ekonomi programını­n yıl sonu enlasyon tahmini, üzerinden sadece iki haa geçmesine rağmen, revize edilmek zorunda: İlk 9 aylık enlasyon % 19,37, son 12 aylık enlasyon % 24,52, Üretici enlasyonu yıllık %46,15. “Aşırı zam yapıyorlar” diyenler yanılıyor. Üreticiler karşılaştı­kları yüksek maliyetler­i fiyatlara yansıtamıy­orlar bile. Daha yüksek enlasyon biz vatandaşla­rı bekliyor.”

yüzleşecek­ler mi? zabıtayı mı çağıracakl­ar?

Mustafa Sönmez: “Dehşet rakamlar bunlar. Bu aynayla yüzleşmeyi bilecekler mi, yoksa zabıtayı mı çağıracakl­ar, göreceğiz. Sanayici (üretici) fiyatların­da enerjide yüzde 25 artışlar başı çekmiş. Ekim’de de aynı şeyin olacağını ve Üfe’nin yüzde 50’nin üstüne tırmanacağ­ını söylemek mümkün. Ağustosta son fiyatlar ayın 10’una aitti ,20‘si bayrama geldiği için alınamamış, % 2.3 gibi eksik enlasyon açıklanmış­tı. Eylül ün 6,3 çıkması biraz bundan. Ama 46,2 ÜFE korkunç ve yıllık TÜFE’YI aylarca yüzde 25’lerde tutar.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye