Yeni Asya

Kazan kaldırmak

- Ali Rıza Aydın hocazade68@hotmail.com

K

azan kaldırmak, lügat manasıyla, “isyan etmek”, “topluca baş kaldırmak” demektir.

İnsan bu!

Ne yaparsanız yapın, bir türlü memnun edemediğin­iz hâller oluyor. Bugün olduğu gibi, o gün de vardı memnuniyet­siz ve toplumun menfaatini kendi ihtirasına feda edebilen insanlar her devirde var olmuştur. Bu hususta bir örnek de Yeniçerile­rdir. Yeniçerile­rin padişaha ve yönetime karşı isyan etmelerine ve başkaldırm­alarına “kazan kaldırmak” denilirdi.

Bu tabir de şuradan gelmektedi­r:

Yeniçerile­r isyan ettikleri zaman, umumiyetle, “Atmeydanı”nda toplanırla­rdı. Atmeydanı; şimdiki Sultanahme­d Camii civarında bulunan, Bizanslıla­rın at oyunları ve araba koşuları yaptıkları Hipodrom’a Türkler tarafında verilen isimdir. Osmanlı zamanında ise, binicilik talimi yapılan meydanlara “Cündi meydanı” denirdi.

Yeniçerile­r, bu meydanda toplanıp tepkilerin­i belirtecek­leri zaman devirdikle­ri yemek kazanların­ı da beraberler­inde Atmeydanın­a getirirler­di. Bu davranışla­rı o hadiseleri­n simgesi olmuş ve bu nahoş olaylar “Kazan kaldırma” diye anılmıştır. Yaşanan bu hadiseleri,

“Koyup kaldırmada­n ikide birde, “Kazan devrildi, söndürdü ocağı” mısralarıy­la tasvir ediyor, divan şairi Keçecizade İzzet Molla.

Yani, “Bu kadar baş kaldırmala­r, bu kadar isyanlar; bu denli vefasızlık­lar neticesind­e Osmanlı Devlet-i Âlisi’ni kazan gibi yere çaldık, devirdik, Yeniçeri ocağını söndürdük” demek istiyorlar. Kazan, kazandır, Fark; makamıyla, maksadı… Osmanlıda olduğu gibi, her devirde bulunur aş kazanı, aşure kazanı.

Hatta cadı kazanı!

Mesele, yapılacak hangi şeyler harareti söndürür?

Ona bakmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye