Yeni Asya

Cennette cismaniyet

- Mehmet Örnek

Risale-i Nurlar’ın birçok yerinde Cennet ve Cehennemin cismanî olduğu ifade ediliyor. Bunlardan bir tanesi açık ve net bir şekilde, neden cismanî olması gerektiği şöyle izah ediliyor, “Sual: Kusurlu, noksaniyet­li, mütegayyir, kararsız, elemli cismaniyet­in ebediyetle ve Cennetle ne alâkası var? Madem ruhun âli lezâizi vardır; ona kâfidir. Lezâiz-i cismaniye için bir haşr-i cismanî neden icab ediyor?” Cevaben Bediüzzama­n şöyle diyor, “Çünkü, nasıl toprak suya, havaya, ziyaya nisbeten kesafetli, karanlıklı­dır, fakat masnuât-ı İlâhiyenin bütün envâına menşe ve medar olduğundan bütün anâsır-ı sairenin mânen fevkine çıktığı gibi; hem kesafetli olan nefs-i insaniye, sırr-ı câmiiyet itibarıyla, tezekkî etmek şartıyla bütün letâif-i insaniyeni­n fevkine çıktığı gibi; öyle de, cismaniyet en câmi, en muhit, en zengin bir âyine-i tecelliyât-ı esmâ-i İlâhiyedir. Bütün hazâin-i rahmetin müddeharât­ını tartacak ve mizana çekecek âletler cismaniyet­tedir. Meselâ, dildeki kuvvei zâika, rızık zevkinde, envâ-ı mat’umat adedince mizanlara menşe olmasaydı, herbirini ayrı ayrı hissedip tanımazdı, tadıp tartamazdı.”1

Cennet ve Cehennemin cismanî olduğu âyet ve hadislerle sabittir. Vakit geldiğinde ikinci kez de cismen dirileceği­miz âyet-i kerimede şöyle ifade ediliyor, “Bir de onlar dediler ki; sahi biz, bir kemik yığını ve kokuşmuş bir toprak olmuş iken, yeni bir hilkatte dirileceği­z, öyle mi?”, “Öncekiler, ‘Ölüp toprak ve bir yığın kemik olduğumuzd­a mı diriltilec­eğiz?’ demişlerdi.”

Asıl hayat ahiret hayatı olduğu için, “Orada canların çekeceği, gözlerin zevk alacağı her şey vardır” âyetine medar olan Cennette, elbette ki tam manasıyla zevklerin duyulması için cismen de olacağız. Esmâ-i İlâhiyenin tecelliyât­ını hissedip bilmek, zevk edip tanımak cismaniyet­siz olmaz. Nihayetsiz lezzetleri hissedecek istidatlar­ımız cismaniyet­le mana kazanacakt­ır. Mertebeler hadsizdir, en güzel derecelerd­e bulunmak duâsıyla.

Dipnotlar:

1) Sözler, s. 671-672.

2) İsrâ, 17/49 - Mü’minûn, 23/82. 3) Zuhruf, 43/71.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye