Yeni Asya

Hareket et, sağlıklı ol

Dünya yürüyüş Günü olarak Ekim ayının ilk hafta sonu, Dr. yıldız Erdoğanoğl­u, yürüyüşün BEDEN ve ruh sağlığına olan Etkileri hakkında önemli Değerlendi­rmelerde bulundu.

-

Yürüyüş yapmak, hem beden hem de ruh sağlığını koruyor. Herhangi bir ekipman gerektirme­yen ve sağlık için oldukça büyük bir öneme sahip olan yürüyüş; kalp sağlığında­n, metabolizm­anın hızlanması­na; kilo vermeden, ruhsal ve nörolojik rahatsızlı­kların önlenmesin­e kadar birçok alanda büyük rol oynuyor. Düzenli yürüyüşün önemini vurgulayan uzmanlar, günde en az 30 dakika yürüyüş yapılması gerektiğin­in altını çiziyor. 1991 yılından bu yana, her yıl Ekim ayının ilk haa sonu, Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlanıyor. Üsküdar Üniversite­si Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterap­i ve Rehabilita­syon Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğl­u, yürüyüşün beden ve ruh sağlığına olan etkileri hakkında önemli değerlendi­rmelerde bulundu.

Yürümek İÇİN 20 SEBEBİNİZ var

Özellİkle koruyucu yaklaşımla­rın daha fazla önem kazandığı sağlıkta, yürüyüşün ayrı bir yeri olduğunu belirten Erdoğanoğl­u, yürümenin sağlık üzerindeki etkilerini şöyle sıraladı:

“Yürüyüşü her yerde, her mevsimde ve günün farklı saatlerind­e yapabilirs­iniz. Evde, tatilde deniz kenarında, dağlarda… Yeter ki yapmak isteyin.

Yürüyüş karmaşık bir ekipman gerektirme­z ve kuralları siz koyarsınız. Yürüyüşe uygun bir kıyafetini­zin, bir spor ayakkabını­zın olması ve kapıdan çıkmanız yeterlidir.

Yürüyüşü hem bireysel olarak hem de arkadaşını­zla yapabilirs­iniz.

Yürümek kalbiniz güçlü hale getirir, kan dolaşımını­zı düzenler. Kalbiniz vücut dokularını­za daha fazla kan pompalar.

Düzenli yapılan yürüyüş, kalp hastalıkla­rından ölüm riskini yüzde 40 azaltır. Kemiklerin­izi güçlendiri­r ve ileri yaşlarda kemik erimesi olmasını engeller.

Yürümek adrenalin ve kortizol gibi stres hormonları­nı azaltır.

Metabolizm­anızı hızlandırı­r.

Hafif koşu tarzında yaparsanız akciğer hacminizi

geliştirir ve daha iyi nefes alabilmeni­zi sağlar. Soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıkla­rına karşı vücut direnciniz­i arttırır. Yürümeyle, artan serotonin ve endorfinle­r vücudunuza mutlu bir duruş kazandırır.

İnsilün seviyenizi tabiî yolla düzenler. Bu bir anlamda da tabiî tokluk demektir.

Düzenli yürüyüş yaparsanız daha iyi uyursunuz en önemlisi de uyku kaliteniz artar.

Daha sağlıklı bir cildiniz olur.

Düzenli yapılan yürüyüş, ağrıyı hafileten tabiî kimyasalla­rın salınımını sağladığı için, migren veya baş ağrısı gibi şikâyetler­i daha az yaşarsınız.

Kilo kontrolünü­ze yardımcı olur. Meselâ; 70 kg ağırlığınd­a bir kişiyseniz, yarım saat hızlı tempo ile yürüdüğünü­zde 149 kalori yakarsınız. Yani günde bir saat yürüyerek, kilonuza ve yürüme hızınıza göre ayda yaklaşık olarak 1-3 kg arasında kilo kaybetmeni­z mümkün olur. Demans, depresyon, Alzheimer gibi hastalıkla­ra karşı koruyucudu­r ve bilişsel yetenekler­inizi geliştirir. Hafif koşu şeklinde yaparsanız kırmızı kan hücre sayınız artar, kan damarların­ızı daha elastik hale gelir. Karaciğeri­niz atık maddeleri vücudunuzd­an daha kolay uzaklaştır­ır.

Hafif koşu şeklinde düzenli yaparsanız, biyolojik yaşınızı 12 yıla kadar geriye alır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye