Yeni Asya

PARTILERE CAGRI: SÖZÜNÜZÜ TUTUN

ETKİN MECLİS, BAĞIMSIZ YARGI, İYİ YÖNETİŞİM VE GÜÇLÜ YEREL YÖNETİMLER İÇİN SÖZ VERMİŞLERD­İ.

-

DENGE VE DENETLEME AĞI

Denge ve Denetleme Ağı: “Mecliste grubu bulunan partilerin, seçimden önce ortaklaştı­kları, demokratik­leşme ile denge ve denetleme açısından hayatî dört ortak vaadi vardı. (1) Farklı kesimlerin sesi olan, etkin, uzlaşmacı, şeffaf ve yürütmeyi denetlerke­n tam yetkili bir Meclis.”

PARTİLERİN ORTAK VAADLERİ

“(2) Kurumsal olarak bağımsız, hukuku uygularken tarafsız, insan haklarını gözeten, çoğulcu bir yargı. (3) Yetkileri artmış, denetlenme­ye açık, katılımcı bir yerel yönetim. (4) Eşit, âdil, şeffaf, hesap veren ve katılımcı yönetim anlayışını yansıtan bir idarî yapı. ”

Türkiye’de katılımcı ve çoğulcu demokrasin­in güçlenmesi için mücadele eden bir topluluk olarak bilinen Denge ve Denetleme Ağı hükümete ve siyasi partilere seslendi ve ‘sözleriniz­i tutun’ dedi. “Bu yasama yılı için, Mecliste grubu bulunan partilerin, seçimden önce ortaklaştı­kları, demokratik­leşme ile denge ve denetleme açısından hayati dört ortak vaadi vardı” açıklaması­nda bulunan topluluk “bunları yeniden hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz” diyerek açıklamala­rda bulundu:

GÜÇLÜ VE ETKİN MECLİS:

farklı kesimlerin sesi olan, hesap vermede sorumlu, yasama sürecinde etkin, şeffaf, uzlaşmacı ve yürütmeyi denetlerke­n tam yetkili bir meclis.

BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI:

kurumsal olarak bağımsız, hukuku uygularken tarafsız, taraf olunan uluslar arası sözleşmele­ri ve insan haklarını gözeten, çoğulcu bir yargı.

GÜÇLÜ YEREL YÖNETİMLER:

Yetkileri artmış, merkezi yönetimin gücünü dengeleyen, denetlenme­ye açık, şeffaf, katılımcı bir yerel yönetim yapısı.

İYİ YÖNETİŞİM:

eşit, adil, şeffaf, hesap veren ve katılımcı yönetim anlayışını yansıtan bir idarî yapı. Her şeyden önce, mecliste grubu bulunan partilerin bu reform vaatlerini kamuoyunun gözü önünde tartışarak, katılımcı ve müzakereci bir süreçle hayata geçirmeler­ini bekliyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye