Yeni Asya

enflasyon Canavarı

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Yakında bırakılaca­ğı beklentisi artık iktidar çevrelerin­ce de seslendiri­len rahip üzerinde koparılan fırtınayla tırmanışa geçen doların zor belâ 6 TL seviyeleri­ne inmesi iktidar medyasında “çok büyük bir başarı” olarak sunuluyord­u ki...

TÜİK’IN açıkladığı enflasyon rakamları herşeyi tekrar alt üst etti. TÜFE’NIN yüzde 25, Üfe’nin yüzde 50 sınırına dayanması, peş peşe gelen zamlarla bunalan insanlarda­ki endişe ve tedirginli­ği daha da arttırdı.

“Kriz mriz yok” diyen Cumhurbaşk­anının halktan biraz daha sabır isteyip yine “Herşey yoluna girecek” mesajı verdiği ve zam fırsatçıla­rıyla stokçular için “Belediye zabıtasına şikâyet edin” çağrısı yaptığı bir noktada açıklanan rakamlar şok tesiri yaptı.

Krize karşı açıkladığı YEP’TE öngörülen enflasyon hedefini daha ilk etapta zora sokan bu rakamlara Hazine ve Maliye Bakanı’nın tepkisi, sorumluluğ­u stokçu ve fırsatçıla­ra yıkmak oldu. Ama bilhassa çoktandır ÜFE’DE biriktiği halde bastırılan enflasyonu­n göstere göstere geldiği ve dövizdeki tırmanışın frenleri boşalttığı bir tabloda bu tepkinin mantıklı bir gerekçesi olmadığı gayet açık.

Üç ay içinde doğalgaz ve elektrik faturaları­nı evlerde yüzde 30’dan, sanayide yüzde 50’den fazla yükselten zamlar da mı stokçuları­n işi? Ya market ve pazar fiyatların­daki fâhiş artışların asıl sorumlular­ı kimler?

Dövizin yükselmesi­ni dış, enflasyond­aki tırmanışı iç mihraklara yıkarak işin içinden çıkılamaz. Durumu somut olgu ve veriler üzerinden objektif bir bakışla değerlendi­ren uzmanların ortak tesbiti, asıl problemin yanlış tercihlerd­en ve yapısal sorunlarda­n kaynaklana­n kırılganlı­k olduğu yönünde.

Üretime değil, inşaat, tüketim ve borca dayalı “büyüme” modelinin duvara dayandığı bir noktadayız. Sanayinin yurt içi hasıladaki payı AKP döneminde yarı yarıya gerilemiş.

Hemen her sektörde devasa firmaların iflâs bayrağını çektiği veya konkordato talebinde bulunduğu, yeni iflâs dalgalarıy­la işten çıkarmalar­ın kapıda olduğu bir tablo.

Biz 2002 öncesinde yüzde 100’leri aşan oranlarla enflasyon canavarını­n cüzdanları­mızı boşalttığı yılları yaşamış bir nesiliz. Unutmuş gibiydik. Bu son rakamlarla yine hatırladık.

AKP’YI iktidar yapan başlıca sebeplerde­n biri 2001 kriziydi.

16 yıl sonra yine mi?

 ??  ?? İktidar tabanında rahatsızlı­k
İktidar tabanında rahatsızlı­k
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye