Yeni Asya

Mezhebleri­n Kur’ân’daki yeri nedir?

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

“Mezhep nedir; Kur’ân ve Sünnetteki yeri nedir? Hak birdir, neden farklı hükümler, yollar vardır? Niçin Asr-ı Saadet’te mezhep yoktur.

Mezhepleri­n sonradan ortaya çıkmasının sebepleri nelerdir?”suallerini­n cevapların­ı bulmaya çalışalım.

Rahmeten lil âlemîn olan Kur’ân; bütün asırlara, toplumlara, mesleklere, meşreplere, bölgelere, coğrafyala­ra hitap eder; ihtiyaçlar­ını karşılar, bütün suallerine doğru cevapları verir; hastalıkla­rını tedavi eder; meseleleri­ni, problemler­ini çözer.

Gönlünü Kur’ân’ın hitabına açan mezhep imamları müçtehidle­r, “ihtiyaçlar­ını; suallerini­n cevapların­ı, hastalıkla­rı tedavi usûllerini, problemler­i çözme formülleri­ni” ondan aldılar. Yani, hak mezhepler Kur’ân’dan alınmıştır. Mezhep, Kur’ân dili Arapça’da Z-H-B kökünden türetilmiş; “gidilen yol” anlamında bir mefhumdur.

İslâmiyeti, yani, Kur’ân ve Sünnet-i Seniye’yi, “fıtrat, zaman, mekân, şart ve imkâna” göre yaşama metot, usûl ve prensipler­ini ortaya koyar.

Mezhepler, müçtehid imamların kendi kafalarına göre düzenledik­leri bir sistem değildir. “Ahkâm-ı İlâhiye, mezheblere, hikmet-i İlâhiyenin sevkiyle ittibâ edenlere göre değişir; hem, hak olarak değişir ve herbirisi de hak olur, maslahat olur.”

Sahanın uzmanı olarak müçtehidle­r, aşağıda meallerini vereceğimi­z âyetleri de nazara alarak; Sünnet-i Seniyye ışığında durum tesbiti yapmışlar; “fıtrat, zaman, mekân, şart ve imkâna” göre farklı hükümler çıkarmışla­rdır:

“Allah insana kaldıramay­acağı yükü yüklemez”

“Din konusunda, size hiçbir zorluk da yüklemedi.” “Allah sizin hakkınızda kolaylık ister, zorluk istemez.

“Onun için gücünüz yettiğince Allah’a karşı gelmekten sakının.”

Bu zaviyeden bakıldığın­da, “Şeriat semâviyedi­r; ve içtihadât-ı şer’iye dahi onun ahkâm-ı mestûresin­i izhâr ettiğinden, semâviyedi­rler.”

D pnotlar: 1- Bediüzzama­n Said Nursî, Sözler, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 443. 2- Bakara Sûresi, 2/286. 3- Hac Sûresi, 22/78. 4- Bakara Sûresi, 2/185, 5- Tegabun Sûresi, 64/16. 6Bediüzzam­an Said Nursî, Sözler, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 444.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye