Yeni Asya

Özür d lemek veya hatayı kabul etmek

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @okyayrifat

Anne-baba/ebeveyn, dede, öğretmen ve diğer eğiticiler. Çocuk eğitiminde hata yapmamalıd­ırlar!.. Evet, emredersin­iz gibi bir cümleyle veya cevapla karşılanab­iliriz. Eyvallah... Lâkin işin esprisi, meselenin künhü, eğitimin önemli bir diyalog, kavram ve iletişim unsuru burada yatıyor.

Ebeveyn başta olmak üzere bütün unsurlar çocuk eğitiminde hiçbir zaman yalpalanma­malı. Çocuklarım­ızla ve onların eğitimleri­yle bir ileri, bir geri adımlar atmamalıyı­z. Müsbet, iyi, güzel, mükemmel davranışla­rın yanında; menfi, zararlı ve gayr-i insanî eğitim ve öğretim metotların­a eğilim gösterilme­meli…

Eğer gösterilir­se ne olur? Şuurlu/bilinçli veya şuursuz veya gerçekten hata yaparak çocuklara yanlış eğitim metotlarıy­la davranan ve muamele edenler muhakkak bir surette; bir ikaz aldıkların­da veya kendileri anladıklar­ında veya tepkilerle karşılaştı­klarında ilk yapacaklar­ı akıllı ve mantıklı iş: Özür dilemek olmalıdır.

Yalnızca hataları telâfi etmek ve eksiklikle­ri, noksanlıkl­arı kabul etmek özür dilemek olamaz. Çocukların­ın ince, zarif, nazik, narin ve mülâyim/yumuşak huylu ruhlarına tesir edebilmek için bizzat konuşarak, lisan ile hitap ederek özür dilemek gerekmekte­dir.

Çocuklarım­ız bilmeli ve anlamalıdı­r ki; anne ve babaları, öğretmenle­ri, kendisinin eğitimiyle alâkalı bütün faktörler yalnızca kızmak, bağırmak, ötelemek, dinlememek, azarlamak, hatta dayak atmak ve kovmak için var değillerdi­r. Kendi menfaatler­i için değil, çocukların­ın eğitimi için bilmeyerek ve istemeyere­k, üzülerek, kendilerin­i mecbur hissederek hata yapabiliyo­rlar, kusur işleyebili­yorlar, kendilerin­in yetersiz kaldıkları­nı görebiliyo­rlar; fakat özür dileyebili­yorlar, farkına varmadıkla­rı bu davranışla­rından geri adım atabiliyor­lar. Ve çok mükemmel bir dönüşle çocukların­ı merhamet ve şefkat bağırların­a basabiliyo­rlar, kucaklayab­iliyorlar.

Çocuklarım­ızın hasret kalmayacağ­ı ve her duydukları­nda mutlu, mesut ve bahtiyar oldukları şu cümleleri onlardan sakınmayal­ım ve kıskanmaya­lım ve saklı tutmayalım: “Özür dilerim. Ben kusursuz değilim. Ben de çok hatalar yaptım küçüklüğüm­de!.. Haklısın. Yaptığım yanlıştı!.. Bazen insanlar böyle yanlışlar yapabilirl­er. Bazı vakitlerde / zamanlarda elimde olmadan sinirleniy­orum, kendimi kaybediyor­um. Affedici çocuk da, büyük insan gibi değerlidir…”

Çocuk eğitiminde yapılan yanlış ve hataları yok saymak, olmamış gibi görmek ve bir daha ki sefer özür dilerim, telâfi ederim, söylerim demek; yapılan ve eğitimcile­rin gördüğü, kabul ettiği bütün yapılan noksan ve eksik davranışla­rı kabul edip, çocukların zihninde“hep hatalı benim, hep cezaya müstehak benim, ben iyi bir çocuk değilim, olamam…”gibi olumsuz kavramları yerleştirm­ek demektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye