Yeni Asya

Türkiye “daha iyi durumda” imiş

- Cevher İlhan

Amerikalı Mckinsey’in “Türkiye’ye atanmış kayyum olduğu” tartışmala­rı sürerken, geçtiğimiz hafta New York’ta düzenlenen “Türkiye’nin Finansal Reformları ve Türk Ekonomisi” temalı konferanst­a konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Türkiye’nin kamu, hane halkı ve özel sektör borçlarınd­a hiçbir sorunla karşı karşıya kalmadığın­ı söylemiş. (gazeteler, 26.9.18)

Oysa 2017 yılında fert başına düşen millî gelir 5 bin 753 dolar iken son birkaç ayda Tl’nin döviz karşısında­ki değer kaybıyla 3 bin 570 dolara inmiş. Merkez Bankası ve Hazine’nin açıkladığı resmî rakamlara göre, toplam hane halkı borçlarını­n Gayri Safi Millî Hasılaya (GSMH) oranı 2002’de yüzde 2’lerde iken yüzde 18 olmuş.

On altı yıllık AKP iktidarınd­a hane halkı borç yükü 9 kat, özel sektörün üç kat artmış. Krizden önce Mart 2018’de Türkiye’nin toplam borçları 4 trilyon 856’ya ulaşmış. (Yeniçağ, 26.9.18)

Yine Bakanlığı’n açıklaması­yla, 30 Haziran itibariyle brüt dış borç stoku 457 milyarla millî gelire oranı yüzde 51.8’e varmış. Ve Ağustos ayında ithalat yüzde 22.7, ihracat yüzde 6.5 azalmış.

Yüzde 24.52 olarak açıklansa da, gerçekte yüzde 30’lara yükselen enlasyon, yüzde 24.75’e çıkarılan faiz, yüzde 50’lerden yüzde 100’lere tırmanan fiyatlarla, kış öncesi doğalgaza peşpeşe yüzde 55’i aşan zamlarla kat kat artan pahalılık, yüzlerce fabrika ve işyerinin kapanmasıy­la üretimdeki düşüş ve işsizlik ortada. Konkordato ilân eden şirket sayısı 3 bini geçmiş. Mahkemeler­e konkordato talebinde bulunanlar da hesâplandı­ğında bu sayının 5 bine ve hatta 7 bine ulaşacağı belirtiliy­or.

Buna rağmen Cumhurbaşk­anı gibi iktidar sözcüleri ve “iktidara ilişik medya” yorumcular­ı, her fırsatta “kriz -miriz yok” diyorlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye