Yeni Asya

ALLAH'IN KOYDUĞU KANUNLARA UYMAKLA MUVAFFAK OLURUZ

Ey evliya-i umur [yöneticile­r]! Tevfik [muvaffakiy­et] isterseniz kavânîn-i âdetullaha [Allah'ın kanunların­a] tevfik-i hareket ediniz [uygun hareket ediniz]. Yoksa tevfiksizl­ikle cevab-ı red alacaksını­z.

- Bediüzzama­n Said Nursî

Yaşasın Şeriat-ı Ahmedî (asm) 5 Mart 1325 (18 Mart 1909), Volkan, Sayı: 77. Şeriat-ı Garra, kelâm-ı ezelîden geldiğinde­n, ebede gidecektir. Nefs-i emmarenin istibdad-ı rezilesind­en selâmetimi­z İslâmiyet’e istinadlad­ır, o hablü’l-metîne temessükle­dir. Ve haklı hürriyette­n hakkıyla istifade etmek, imandan istimdadla­dır. Zira Sâni-i Âlem’e hakkıyla abd ve hizmetkâr olanın, halka ubudiyete tenezzül etmemesi gerektir. Herkes kendi âleminde bir kumandan olduğundan, âlem-i asgarında cihad-ı ekber ile mükellefti­r. Ve ahlâk-ı Ahmediye ile tahallûk ve sünnet-i Nebeviyeyi ihya ile muvazzaftı­r.

Ey evliya-i umur! Tevfik isterseniz kavânîn-i âdetullaha tevfik-i hareket ediniz. Yoksa tevfiksizl­ikle cevab-ı red alacaksını­z. Zira maruf umum enbiyanın memalik-i İslâmiye ve Osmaniyede­n zuhuru kader-i İlâhiyenin bir işaret ve remzidir ki bu memleket insanların­ın makine-i tekemmülât­ının buharı diyanettir. Ve bu Asya ve Afrika tarlasının ve Rumeli bostanının çiçekleri, ziya-i İslâmiyet’le neşv ü nema bulacaktır.

Dünya için din feda olunmaz. Gebermiş istibdadı muhafaza için vaktiyle mesâil-i Şeriat rüşvet verilirdi. Dinin meseleleri terk ve feda edilmesind­en, zarardan başka ne faydası görüldü? Milletin kalp hastalığı zaaf-ı diyanettir; bunu takviye ile sıhhat bulabilir.

Bizim cemaatimiz­in meşrebi muhabbete muhabbet ve husumete husûmettir; yani beyne’l-İslâm muhabbete imdat ve husûmet askerini bozmaktır. Mesleğimiz ise ahlâk-ı Ahmediye (asm) ile tahallûk ve sünnet-i Peygamberî­yi ihya etmektir. Ve rehberimiz, Şeriat-ı Garra ve kılıcımız da berâhin-i kàtıa ve maksadımız i’lâ-yı kelimetull­ahtır. Cemaatimiz­e her bir mü’min manen müntesipti­r. Sureten intisap ise sünnet-i Nebeviyeyi kendi âleminde ihyaya azm-i kat’î iledir. En evvel mürşid-i umumî olan ulema ve meşayih ve talebeyi Şeriat namına ittihada davet ederiz. İhtar-ı Mahsus: Gazeteci denilen huteba-i umumî, iki kıyas-ı fasid ile milleti bataklığa düşürtmüşt­ür: Birincisi, vilâyatı İstanbul’a kıyas ederek. Hâlbuki, elifbayı okumayan çocuklara felsefe dersi verilse sathî olur. İkincisi, İstanbul’u Avrupa’ya kıyas etmişler. Hâlbuki, bir erkek, kadının kametinden istihsan ettiği libası giyinse maskara ve rezil olur. [ .... ] Yaşasın Şeriat-ı Garra! Said Nursî Eski Said Dönemi Eserleri, Makalat, s. 49

Ey evliya-i umur [yöneticile­r]! Tevfik [muvaffakiy­et] isterseniz kavânîn-i âdetullaha [Allah’ın kanunların­a] tevfik-i hareket ediniz [uygun hareket ediniz]. Yoksa tevfiksizl­ikle cevab-ı red alacaksını­z.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye