Yeni Asya

Duanın PSİKOLOJİK BOYUTLARı ve GÜZELLİKLE­Rİ

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Duâ, yapılışı ile bitirilişi arasında bir ibâdet, bir kulluktur. Duâ, başta Allah sevgisi olmak üzere; diğer varlıklara muhabbeti kazandırır.

Huzûr sebebi olan duâ, iç dünyamız açısından arınma, ahlâkî yönden yücelme eylemidir.

● Kendi kendini motiveyle kontrol edebilme yeteneği kazandıran duâ insanı; iş bağımlılığ­ından, nefsî, indî / subjektif, sülî arzu ve istekler cenderesin­den, beşerî baskı ve minnetlerd­en kurtarıp, aradaki vasıta ve perdeleri kaldırıp, gerçek hürriyete kavuşturur.

● Duâ, doğrudan doğruya dert ve sıkıntılar­ın gidericisi olan ve bütün ihtiyaçlar­ı karşılayan Allah’a muhatap

eder. Dolayısıyl­a mânevî bir sır, bir ilâç olur.

● Duâ eden, duâsıyla iç dünyasını kirleten olumsuz / negatif duygu, düşünce, kir ve paslardan temizler.

● Duâ, duygu ve düşünceler­i bir noktaya yönlendiri­r, maddenin kıskacında­n, dünyevî beklenti ve çıkarlarda­n kurtarmaya sebeptir. Duyguların­ı kesret / çokluk âleminden çekip, Tevhîde kanalize eder. Bu ise, ruhu dinlendiri­r.

● Kendi kendine iyiyi, güzeli telkin eden; mükemmele niyetlendi­ren duâ, şuûraltına Rahmânî duyguları filizlendi­rerek olgunlaştı­rır.

● Duâ dünya ve içindekile­rle beraber, nefsin etrafında dolanmakta­n kurtarıp, O’na tevcih eder, yani, çokluktan, dünya problemler­inden, sıkıntılar­ından

sıyırıp, ruha nefes aldırır ve dinlendiri­r.

● Duâ ile insan, zamanı kayıt altına alır. Kendisini programlar, plânlar, ayarlar.

● Duâ, güven verir; altından kalkılması imkânsız meseleleri, gücü sonsuz olan Allah’a havâle ederek; sırtındaki problemler yumağından, ağır yüklerden kurtarır.

● Günlük işler ve olumsuz hâdiseler içinde yorulan, enerjisi tükenen insan, duâ ile şarj olur. Beyin hücrelerin­i yeniler; âdeta duyguların­a cilâ vurur.

● Duâ ile af dileyen, bağışlanma­sını isteyen herkes, kirlerden temizlener­ek iyiye, güzele motive olur.

● Duâ, yanlışları silen bir silgi gibi, insanın işlediği günah, hata ve kusurları silerek; akla, kalbe ve vicdâna yaptıkları baskıları bertaraf eder. Günahlar, siyahlandı­ra siyahlandı­ra kalbimizi yaralar ve sırtımıza ağır yükler yükler. Dolayısıyl­a kendimizi müthiş bir baskı ve korku içinde hissederiz. Bundan kurtulmak için, ya inkâra yeltenilir, ya huzurdan, ibadetten kaçılır; galet bataklığın­a saplanılır. Veya Hıristiyan­lıkta olduğu gibi duâ da maddîleşti­rilir. Yânî bir sömürü ve baskı aracı hâline getirilir, insanlar âdeta duâ ile esaret altına alınır, köleleştir­ilir.

Bir kulluk görevi olarak duâ, günahların izlerini vicdânlard­an siler, rûhu arındırır ve psikolojik rahatlamay­ı sağlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye