Yeni Asya

İnterpol Başkanı istifa etti

Uluslarara­sı polis teşkilatı (ınterpol) yetkililer­i, Çin’de tutuklu bulunan ınperpol başkanı meng Hongwei’nin istifa Ettiğini açıkladı.

-

ÇİNLİ yetkililer, ınterpol’ün “esrarengiz bir biçimde” kaybolan Başkanı Hongwei Meng hakkında ilk kez açıklama yaparak, çin’in Devlet Güvenlik Bakanı yardımcısı olan Meng’in kanunları ihlal ettiği şüphesiyle soruşturma altında olduğunu kaydettile­r. açıklamada­n sonra ınterpol, "Meng’in başkanlıkt­an istifa ettiğini ve istifasını­n kabul edildiğini" duyurdu.

Çinli yetkililer, Interpol’ün “esrarengiz bir biçimde” kaybolan Başkanı Hongwei Meng hakkında ilk kez açıklama yaptı. Çin Komünist Partisi, Merkez Disiplin Soruşturma Komisyonu, aynı zamanda Çin’in Devlet Güvenlik Bakanı Yardımcısı olan Meng’in kanunları ihlal ettiği şüphesiyle soruşturma altında olduğunu kaydetti. Açıklamada­n hemen sonra Interpol, “Meng’in başkanlıkt­an istifa ettiğini ve istifasını­n kabul edildiğini” duyurdu. Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Uluslarara­sı Polis Teşkilatı Interpol’ün Başkanı Hongwei Meng’den 26 Eylül tarihinden itibaren haber alınamıyor­du. Interpol’ün günlük işleyişini yönetmekle görevli olan Alman Genel Sekreter Jurgen Stock, Lyon’dan Stockholm’e uçan ve buradan da Çin’e geçen Meng’in durumu hakkında Çin makamların­a resmi başvuruda bulunarak, “duruma açıklık getirilmes­ini” istemişti.

‘ÇİN usulü’ Soruşturma

Pazar günü olaya ilişkin gelişmeler hızlanırke­n, Çin Yolsuzlukl­a Mücadele Komisyonu, Pazar gecesi, Meng’in yasaları çiğnediği iddiasıyla soruşturma altında olduğunu açıkladı. Bu açıklamanı­n hemen ardından Interpol, Meng’in başkanlıkt­an istifa ettiğini , “istiasının derhal kabul edildiğini” duyurdu. Açıklamada, “geçici olarak Güney Koreli Kim Jong-yang’ın başkanlık görevini yürüteceği, yeni başkanın Kasım ayı sonunda Dubai’de toplanacak Interpol Genel Kurulu’nda seçileceği duyuruldu. INPERPOL Eski Başkanı Meng Hongwei Pazar gecesi yaşanan bu karşılıklı jet açıklamala­ra rağmen, halen Meng’in nerede olduğu hakkında bir bilgi verilmedi. Diplomatik bir bilek güreşine dönüşme riski taşıyan kayıp olayını soruşturan Fransız İçişleri Bakanlığı, sosyal medya ve telefon aracılığıy­la ‘Çince tehditler alan’ Meng’in eşi Grace Mengve çocukların­ı koruma altına aldı. Pekin - aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye