Yeni Asya

MCKINSEY ÇARKI…

- Cevher İlhan

Bilindiği gibi Cumhurbaşk­anı ile son Amerika ziyaretind­e -27 Eylül’denew York’ta, Türkiye-abd İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansı­nda Amerikalı ve dünyanın birçok ülkesinden patronlara konuşan Hazine ve Maliye Bakanı,“türkiye ekonomisin­in yönetimi” için “yeni ekonomik programı” denetlemek üzere uluslarara­sı yönetim şirketi Amerikan Mckinsey ile çalışacakl­arını açıklamışt­ı.

“Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslarara­sı yönetim şirketi Mckinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıkta­n temsilcile­rin bulunduğu bu ofis, tüm hedelerimi­zi ve sonuçlarım­ızı her çeyrekte kontrol edecek” demişti. (Millî Gazete, 29.9.18)

Buna göre, Amerikan özel şirketi, Hazine ve Maliye’den, İçişleri’nden Millî Savunma’ya bütün bakanlıkla­rın -topyekûn hükûmetin- bütün işlerini kontrol edecekti.

Garip olan, başta Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz olmak üzere konuyu yakından bilenlerin, bunun “bir yabancı özel şirkete Türkiye ekonomisin­in kozmik odalarına girme imkânı tanınması olduğu” eleştirile­rine karşı, iktidar sözcülerin­in ve “iktidara ilişik medya” yorumcular­ının bir yandan ABD’YE veryansın ederken, diğer yandan ABD’LI şirket Mckinsey’i hararetle savunmalar­ıydı.

Ve bir gün öncesine kadar köşelerind­e, ekranlarda harıl harıl “Mckinsey’in gerekliliğ­i”ni savunan yandaş kalemşor ve konuşmacıl­arın, hafta sonu Cumhurbaşk­anı’nın partisinin toplantısı­nda, bir defa daha “Yav Türkiye’de kriz - mriz yok, ekonomiyle ilgili manipülasy­on var!” deyip, “Bütün bakan arkadaşlar­ıma, ‘Bunlardan danışmanlı­k hizmeti de almayacaks­ınız’ dedim, hiç gerek yok, biz bize yeteriz” çıkışı üzerine bu kez 180 derece çark etmeleriyd­i.

Cumhurbaşk­anı’nın çıkışının ardından, anlaşmayı alâyıvâlâ ile ilân etmiş olan Hazine ve Maliye Bakanı’nın hiç bir şey olmamış gibi “Ekonomide dengelenme başladı, bütçe disiplinin­den tâviz yok. Enlasyonla mücadele için güçlü bir program kamuoyuna duyurulaca­k” diye âdeta tecâhül-ü arilikte bulunması da bir diğer garabetti.

Garabet içinde garabet…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye