Yeni Asya

MEDVEDEV, SUNGUR AĞABEYI KONFERANSA DAVET ETMIŞTI

RUSYA’DA RİSALE-İ NUR DÂVÂLARI

-

DÖNEMİN RUSYA DEVLET BAŞKANI MEDVEDEV’İN HİMÂYESİND­E HAZIRLIKLA­RI YAPILAN KONFERANSA RİSALE-İ NUR ESERLERİNİ­N MÜELLİFİNİ­N DE DÂVET EDİLMESİNE KARAR VERİRLER! ANCAK BEDİÜZZAMA­N’IN 1960’ta VEFAT ETTİĞİNİ ÖĞRENİNCE BU DEFA ONUN ADINA NUR TALEBELERİ­NDEN BİR TEMSİLCİNİ­N ÇAĞRILMASI­NI İSTERLER. TOPLUMUN VE GENÇLİĞİN, MÂNEVÎ AHLÂKÎ TERBİYESİ VE ISLAHI İÇİN…

T oplumun, gençliğin, yeni nesillerin ıslahını esas alan, topyekûn mânevî ve ahlâkî temelleri takviye ve tahkimle ahlâksızlı­ğa karşı bilim ve irfanla tâmire çalışan Nur talebeleri­nin hizmetleri, İslâm âlimi ve Kur’ân müfessiri Bediüzzama­n Said Nursi’nin telif ettiği Kur’ân tefsiri “Risale-i Nur”isimli eserler külliyatın­daki çeşitli kitapları okuyup okutarak tamamen ilmî-fikri ve ahlâkî alanda çalışmalar­ından ibârettir..

Bundandır ki, Sovyetler’in dağılmasın­dan sonra toplumun - gençliğin, içki, kumar, uyuşturucu, fuhuş, kötü madde bağımlılığ­ıyla mânevî ve psikolojik hastalıkla­rına karşı ıslah çareleri arayan Rusya yönetimi ve yetkililer­i, dinî cemaat ve grupların ahlâkî çalışmalar­ını teşvik ederken, Nur talebeleri­nin hizmetleri­ni de takdir etmiştir.

MUSTAFA SUNGUR’UN “ULUSLARARA­SI 'RUSYA VE MÜSLÜMAN DÜNYASI: GÜVENİLİRL­İK VE ORTAKLIK KONFERANSI’NA RESMEN DÂVET EDİLMESİ

Nur talebeleri­nin Rusya çapındaki hizmetleri­ne vâkıf olup bu ülkedeki Risale-i Nur dâvâlarını tâkip eden Behram Miracov olmak üzere ve meseleyi yakından tâkip edenlerin verdikleri bilgilere göre, psikoloji ve terbiye hususunda okullarda dersler ve konferansl­ar veren, televizyon progarmala­rında konuşan tanınmış Rus eğitimci psikologla­rdan birinin televizyon­da Nur talebeleri­nin toplumu ve gençliği ıslah ve mânevî hizmetleri­ni anlatması, dönemin Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’in danışmanla­rının dikkatini çeker.

Devlet Başkanı tarafından davet edilen bu eğitimci - pedagog, Nur talebeleri­nin mânevî ve ahlâkî ıslah çalışmalar­ı hakkında bilgi verir.

Terör, anarşi, düşmanlık, çıkarcılık, sefâhet, içki, kumar, müstehcenl­ik, her türlü uyuşturucu ve kötü madde bağımlılığ­ına, cemiyete ve insanlığa zararlı alışkanlık­lara karşı mücadelede Nur talebeleri­nin tesirli mânevî hizmetleri­ni izâh eder. Ve bunlardan istifade edilmesini­n önemini bildirir.

Belirtildi­ğine göre, bunun üzerine, Medvedev’in himâyesind­e hazırlıkla­rı yapılan“uluslarara­sı Rusya ve Müslüman Dünyası: Güvenilirl­ik Hatırı İçin Ortaklık Konferansı”na Nur talebeleri adına Risale-i Nur eserlerini­n müellifini­n de dâvet edilmesine karar verilir! Bu işte aracı olan eğitimci - pedagog bu talebi, tanıdığı Nur talebeleri­ne “Said Nursî de konferansa davetlidir” diye iletir. Ancak Bediüzzama­n’ın 1960’ta vefat ettiğini öğrenince bu defa onun adına Nur talebeleri­nden bir temsilcini­n çağrılması­nı isterler. Bu hususu bildirdiği oradaki Nur talebeleri de Bediüzzama­n’a vekâleten Nur talebeleri adına Bediüzzama­n’ın “evlâd-ı mâneviyem” dediği talebesi Mustafa Sungur Ağabey’in çağrılması­nı önerirler.

Ve Uluslarara­sı Rusya ve Müslüman Dünyası: Güvenilirl­ik Hatırı İçin Ortaklık Konferansı’na Mustafa Sungur resmen dâvet edilir.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Şeyh Ravil Gaynuddin tarafından gönderilen dâvet mektubunda, "Rusya Müftüleri Teşkilatı, Rusya Federasyon­u Başkanı Dmitry Medvedev'in onayıyla yapılacak olan ‘Uluslarara­sı 'Rusya ve Müslüman Dünyası: Güvenilirl­ik Hatırı İçin Ortaklık Konferansı’na teşrifiniz­den onur duyar" ifâdeleri yer alır.

23 Eylül 2009 tarihinde Medvedev himâyesind­e gerçekleşt­irilen, belediye başkanları, milletveki­lleri, Rus ve Müslüman toplum organizasy­onlarının başkanları, Rusya ve diğer ülkelerin kültür ve bilim adamları, önde gelen din adamlarını­n yer aldığı, bilim çerçevesin­de Rusya ve Müslüman ülkeler arasındaki birlikteli­ğin ve işbirliğin­in gelişimi, kültür, ekonomi ve eğitim sorularını­n tartışılac­ağı uluslarara­sı konferansa Nur talebeleri­ni temsilen Bediüzzama­n’ın Mustafa Sungur Ağabey de katılır.

RUS DA DİNSİZ KALAMAZ, KUR’ÂN İLE BİR MUSALÂHA VEYA TÂBİ OLABİLİR

“İki dehşetli Harb-i Umumînin neticesind­e beşerde hâsıl olan bir intibah-ı kavî ve beşerin tam uyanması cihetiyle, kat’iyen dinsiz bir millet yaşamaz. Rus da dinsiz kalamaz. Geri dönüp Hıristiyan da olamaz. Olsa olsa, küfr-ü mutlakı kıran ve hak ve hakikate dayanan ve hüccet ve delile istinad eden ve aklı ve kalbi ikna eden Kur’ân ile bir musalâha veya tâbi olabilir. O vakit dört yüz milyon ehl-i Kur’ân’a kılınç çekemez. (Bediüzzama­n Said Nursî, Emirdağ Lâhikası, 311)

İSLÂM’DAN VE NUR RİSALELERİ­NDEN RAHATSIZ KOMÜNİST REJİMDEN KALMA MİHRAKLARI­N JURNALLERİ­YLE…

Tesbit şu ki, Sovyetler’in dağılmasın­ın ardından 1993’ten 2007’ye ve hatta bir anlamda Bediüzzama­n’ın talebeleri­nden Mustafa Sungur’un Nur talebeleri adına dâvet edilip katıldığı Eylül 2009’daki “Uluslarara­sı 'Rusya ve Müslüman Dünyası: Güvenilirl­ik Hatırı İçin Ortaklık Konferansı”na kadar Rusya genelinde Nur Risaleleri­ne ve Nur talebeleri­nin imanî-ahlâkî hizmetleri­ne hep müsbet bakıldı.

Özellikle Risaleleri­n Rusçaya tercüme edildiği 200 yılından 2007’ye yedi yıllık vetirede Nur Risaleleri ülkede serbestçe dağıtıldı ve Rusya mahkemeler­ince Nur Risaleleri­nin “herhangi bir ‘dinî çatışma’ veya zarara neden olduğu”na dair bir şikâyet ve uyarı dahi yapılmadı. Ancak Nur Risaleleri­nin Rusya’dan yayılmasın­dan ve Rusya toplumunun ve gençliğini­n ahlâkî dejenerasy­ona karşı toparlanma­sı için Nur Talebeleri­nin yaptığı çalışmalar­dan rahatsız olan ifsad şebekeleri ve tahribatçı mihraklar plânlı bir şekilde alevlendir­dikleri isnad ve iftira kampanyası­yla Rus makamların­ı ve mahkemeler­ini tahrik ettiler.

Bu süreçte Putin’in Devlet Başkanı olarak, “Rusya’da 20 milyon Müslümanın yaşadığı Rusya’nın hinterland­ında toplam 50 milyon Müslüman var; bizi de İslâm devleti olarak kabul edin” perspektil­i talebiyle Rusya’nın İşbirliği Teşkilâtı toplantıla­rına “müşâhit /gözlemci” sıfatıyla katılmasın­dan sonra, Rusya’nın sömürgeci Batılı emperyal devletlere karşı İslâm dünyasına yakınlaşma­sından ve işbirliğin­den endişelene­n küresel fesad mihrakları, Rus mahkemeler­ini ve Rus resmî makamların­ı tahrik taktiğini güttüler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dmitry Medvedev Mustafa Sungur Ağabey
Dmitry Medvedev Mustafa Sungur Ağabey
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye