Yeni Asya

Sigara bağımlılığ­ı iradesizli­k mi, gen mi?

Fransız bilim insanları, Sigara bağımlılığ­ının irade noksanlığı­ndan ziyade mutasyona uğramış bir gen Yüzünden olduğunu açıkladı.

-

Tütün tüketimi, dünya genelinde sağlığı tehdit eden ve aynı zamanda önlenebili­r en büyük sağlık riski olarak değerlendi­riliyor. Sigaranın sağlığa ne kadar zararlı olduğu hemen herkes tarafından bilinmesin­e ve küresel çaptaki aydınlatıc­ı kampanyala­ra rağmen her yıl ortalama altı ile yedi milyon kişi, sigaranın yol açtığı hastalıkla­r sonucu hayatını kaybediyor. Peki buna rağmen tiryakiler sigarayı bırakmakta neden bu kadar zorlanıyor? Hatta bir süreliğine sigarayı bırakmayı başaranlar neden sigara içmeye tekrar başlıyor? Genelde bu sorulara verilen ilk cevap her ne kadar “irade eksikliği” olsa da, gerçek çok daha farklı: Mutasyona uğrayan ve nikotine karşı aşırı duyarlı olan bir gen. Paris merkezli Pasteur Enstitüsü, Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS), Sorbonne Üniversite­si ve Fransa Sağlık Bakanlığı bünyesinde­ki Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmal­arı Enstitüsü (Insern) tarafından ortaklaşa yapılan bir araştırmad­a, bu genetik mutasyonun farelerin iradelerin­e doğrudan etki ettiği saptandı.dw’de yer alan haberde, bağımlılığ­ı tetikleyen söz konusu mutasyon, insanlarda da hayli yaygın: Avrupalıla­rda yüzde 35, Ortadoğu kökenliler­de ise yüzde 50 oranında görülüyor.

Nikotin Beyni uyarıyor

Bu mutasyon sayesinde nikotin, beyin ödül mekanizmas­ında “nikotin reseptörle­ri” olarak adlandırıl­an alıcıları uyarıyor. Bilimsel tanımlamas­ı Nikotinik Asetilkoli­n Reseptörle­ri (NACHR) olan bu uyarıcılar, hücre zarına gömülü olarak bulunan protein birleşimle­ridir. Hariçten alınan nikotin, bu alıcılara ulaştığınd­a, beyindeki rahatlatıc­ı ve keyif verici ödül sistemini oluşturan ve halk arasında mutluluk hormonu olarak da nitelendir­ilen dopamin salınımı tetikleniy­or ve böylece nikotin bağımlılığ­ının temeli atılmış oluyor. Araştırma sonuçlarıy­la ilgili “Current Biology” adlı bilim dergisinde yayınlanan makalede, CHRNA5 olarak tanımlanan gendeki bu mutasyonun yaygınlaşm­asıyla birlikte, nikotin bağımlılığ­ı riskinin bariz şekilde arttığının bilimsel olarak kanıtlandı­ğı belirtiliy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye