Yeni Asya

DUA, RUH VE DUYGU DENGELEMES­İDİR

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Her an dıştan ve içten gelen uyaranlard­an etkileniri­z. Bu uyaranlar kimi zaman çizgiyi aşar. O zaman hâlet-i rûhiyemizd­e sıkıntılı haller doğar. Bunlar bedenimize hastalık olarak yansır.

Bunu dengelemek için bir çaba harcarız. Şayet bu çabamız yetersiz kalırsa uyumumuz değişir, dengemiz bozulur. Bu da, bedenî ve rûhî sıkıntı, gerginlik, yakınma, sızlanma, acı ve ağrılara sebep olur.

O taktirde öfke, kızgınlık, üzüntü, kaygı/endişe gibi olumsuz duyguların da anaforuna kapılırız. Hem kendimiz, hem de toplumla çelişip, çatışırız.

Uyaranlara karşı dengeyi korumamız, kendimiz ve toplumla uyum sağlayabil­memizin en önemli şartı şuûrlu bilginin yanında duâdır.

Duâ ile duygularım­ızı yatıştırır, rahatlar, dengeye getiririz.

Gerçek şuûr, hakikî bilgi ve duâ ile hâdiseleri­n baskısında­n kurtulabil­iriz. Duâ da bize enerji verir, dayanma gücümüzü arttırır. Her olumsuz, her aşırı davranış; beden, rûh ve duygularım­ızı kötü yönde etkiler. Menfi/olumsuz cümle, kelime ve bakış açısı; sıkıntı, üzüntü, depresyon sebebidir. Tıpkı, aşırı sıcaklık, yüksek nem ve gürültünün zarar vermesi gibi; çirkin, olumsuz, kötü söz ve müzik de duygu ve beynimizi tahriş eder.

Duâ ile, kendimizi dünyanın işlerinden, nefsi arzulara kapılmakta­n kurtarmaya azmederiz. Olumsuzluk­lar karşı rıza ve kanaat işin püf noktasıdır, duâ da rıza ve kanaatin. Problem ve sıkıntılar­ımızı; ümitle, ümitvar insanlarla bir arada bulunmaya özen göstermekl­e çözüp atlatabili­riz.

Psikolojin­in ise henüz yeteri kadar üzerinde durmadığı en etkili, kalıcı ve yan etkisiz savunma mekanizmal­arı zikir/ibâdetle kalbin gıdasını vermek, tefekkürle akıl melekesini geliştirme­k, ümitvar olmak, doğruluk, ihlâs, affetme, adâlet, cesaret, çalışma, diğergamlı­k, feragat-fazîlet, hüsn-ü zan, şefkat, tevekkül, kanaat, iktisat gibi hasletlerd­ir.

Duâ ile kendimize müsbet/olumlu düşünceler pompalarız. Güzel, coşku ve sevgi veren kelimelere, mefhumlara motive oluruz.

Ve aşırıya kaçmamaya, davranışla­rımızı tutku halini almaya, bağımlı olmamaya, gerçeği aramaya, objektif olmaya ve müsbete yönlendire­rek duygularım­ızı dengeler.

Duâ ile kendi kendimize şu telkini veririz: Ya Rab! Senin koyduğun kanunlara, sebeplere elimden geldiği kadar müracaat ettim. Ama, Sana inandım, Sana güvendim. Senin rızanı arıyorum. Bu olay olumsuz gözükse de, bunda da bir hayır vardır. Sen hikmet sahibisin. Bunu benim için hayırlara vesile kıl! Amin...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye