Yeni Asya

EKONOMIDE YENI TEHLIKE

EN KÖTÜ SENARYOYA DİKKAT ÇEKEN UZMANLAR: DAHA ZOR GÜNLER KAPIDA.

-

enflasyon+düşük büyüme

yüzde 25'e dayanan enlasyon ve 2019'da 'sıfır büyüme' ihtimali, ekonomide en kötü senaryo olarak bilinen 'staglasyon' tehlikesin­i ortaya çıkardı. Staglasyon, yüksek enlasyonun ve düşük büyümenin aynı anda yaşanması anlamına geliyor.

çok daha zor bir süreç

stagflasyo­n sürecine giren ülkelerde bir yandan işsizlik ve hayat pahalılığı artarken, diğer yandan yeni vergi ve zam dalgaları görülüyor. Uzmanlara göre, geçmiş krizlerden farklı olarak bu kez işsiz, emekli ve esnafı çok daha zor bir süreç bekliyor.

yüzde 25’e dayanan enlasyon ve 2019’da ‘sıfır büyüme’ ihtimalini­n giderek güçlenmesi, ekonomide en kötü senaryo olarak bilinen ‘staglasyon’ tehlikesin­i gündeme getirdi. Geçen haa açıklanan yüzde 24.5’lik Eylül ayı enlasyonu ile Türkiye, iktisat literatürü­nde ‘staglasyon’ adı verilen yeni bir döneme giriş yapmış oldu. Yüksek enlasyonun ve düşük büyümenin aynı anda yaşanması anlamına gelen staglasyon, ekonomide en kötü senaryo olarak biliniyor. Stagflasyo­n sürecine giren ülkelerde bir yandan işsizlik ve hayat pahalılığı artarken, diğer yandan yeni vergi ve zam dalgaları görülüyor. Uzmanlara göre, Türkiye’deki geçmiş krizlerden farklı olarak bu kez işsiz, emekli ve esnafı çok daha zor bir süreç bekliyor. DW Türkçe’nin haberine göre, Türkiye ekonomisi, 457 milyar dolarlık dış borcu ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı dolayısıyl­a zor günlerden geçiyor. Borç riskine bir de yüzde 25’lere ulaşan enlasyon eklenince, geçen yılı yüzde 7.4’lük büyüme ile kapatan Türkiye’nin 2019’da ‘sıfır büyüme’ ya da küçülme yaşama ihtimali büyük oranda artmış oldu. Koç Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye’nin içine girdiği yeni durumun net bir ‘staglasyon’ süreci olduğunu söyledi. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) büyümenin 2018’de yüzde 3.8, 2019’da ise yüzde 2.3 olarak öngörüldüğ­ünü hatırlatan Demiralp, “Bu öngörü bile aslında, mevcut enlasyon hızına baktığımız­da staglasyon­a girildiğin­in en açık göstergesi” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye