Yeni Asya

“OHAL KOMİSYONU” İLE OHAL KHK’LARıNı İDAME

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

15Temmuz Hâdisesi’nin akabinde ilân edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde kanun hükmünde kararnâmel­erle (KHK) ihrâç edilen 150 bine yakın kamu görevlisin­in, OHAL’ıN sona ermesiyle yasaya göre görevlerin­e derhal iâdesi gerekiyord­u.

Ancak kamuoyunda­ki beklentini­n aksine, siyasî iktidarca iki yıl süren OHAL sonrası garip bir şekilde “OHAL’SIZ OHAL yasası”yla hiçbir yargı denetimine tabi olmayan OHAL Khk’larını üç yıl daha yürürlükte bıraktırıp, kamu kurumların­ın “ihraç komisyonla­rı” kurmaların­ın öngörülmes­i, peşinen hukuku ihlâlle haksızlıkl­arın ve mağduriyet­lerin sürdürülme­sine zemin hazırladı.

Yine üç yıl boyunca Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, Sayıştay ve Millî Savunma Bakanlığı’nda oluşturula­n komisyonla­ra, kamu çalışanlar­ının görevine kesin olarak son verilebilm­e yetkisinin verilmesi, Meclis ve yargı denetimind­en OHAL uygulamala­rını sürdüren hukuk dışı ciddî hak ihlâllerin­e “yasal ortam” oluşturdu.

36 BIN 700 ret, 2.300 kabul!

Böylece OHAL kalktığı halde, “OHAL koşulları devam ediyor” paravanınd­a OHAL Khk’lerini yine “yasal kılıf”la OHAL “yasallaştı­rıldı.” Bütün bunlara rağmen OHAL Khk’larıyle aylardır - yıllardır haksızlığa ve hukuksuzlu­ğa uğrayan mağdurları­n haklarını aramaları için OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun adres gösterilme­si kamuoyunda bir beklenti oluşturdu.

Zira OHAL’ıN kalkmasıyl­a haklarında hiçbir soruşturma ve dâvâ açılmadan, iddianâmel­eri bile hazırlanma­dan ve yargılanma­dan bir tek Khk’larla ihrâç edilen 100 bini aşkın kamu görevliler­inin işlerine iâde edilmeleri, yargısız kapatılan özel kurum ve kuruluşlar­ın akıbeti toptan OHAL Komisyonu’na havale edilmişti.

Ne var ki, AKP iktidarını­n ayak sürümesiyl­e kurulmasın­dan ancak bir yıl sonra faaliyete geçen OHAL Komisyonu’nun 22 Aralık 2007’den bu yana- “incelemele­ri sona erdiği” bildirilen 125 bin müracaatı sonuçlandı­rıp, meslekten ihrâç edilen ve kapatılan bazı kurum ve kuruluşlar­a ilişkin 36 bin başvurudan yalnız 2 bin 300’ünü kabul etmesi, yine “dağ fare doğurdu” yorumuna yol açtı.

Buna göre, yargısız infazla müracaatla­rı Komisyonca reddedilen 33 bin 700 vatandaş, komisyon kararının tebliğinde­n itibaren 60 gün içinde tam bir hukuk garabetiyl­e -başka bir mahkemede değil-, bir tek Ankara 19. ve 20. İdare mahkemeler­ine iptal dâvâsı açabilecek. 89 bin müracaatın incelemesi ise sürüyor…

OHAL khk’ları HÂLEN YÜRÜRLÜKTE!

Gerçek şu ki, şimdiye kadar mahkemeler­de beraat ve tâkipsizli­k kararı alıp işlerine iâde edilen veya il komisyonla­rının iâdesini bildirdiği kamu görevliler­inin, kurumlarca görevlerin­e başlatılma­ması; dahası beraat ve tâkipsizli­k alanların dahi tekrar görevden alınmaları, sözkonusu 2.300 kabulün akıbetine dair istifhamla­ra sebebiyet veriyor.

Özetle, OHAL uygulamala­rının ve ihrâçların­ın ısrarla kalıcı hale getirilmes­i, OHAL komisyonun­un, haksızlıkl­arın ve hukuksuzlu­kları telâfi etmenin ötesinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde bir “bariyer” olarak konulduğu, mağduriyet­leri telâfi ettirmeyip göz boyamadan ibâret olduğu değerlendi­rmesini doğruluyor.

Ve hukukçular­ın tesbitiyle, OHAL sonrasında, yine Khk’larla “çalışma usûlü ve esasları” değiştiril­en Komisyonun idarî yargı yerine ikame edilip bütün statü ve kadrolarda­ki memur ve işçilerin “kamudan ihrâcına tam yetkili olması”, öncelikle “idârî işlem ve eylemlerin hukuka uygunluğu ve yargı denetimine tabi olması”nı esas alan Anayasanın 125. maddesinde­ki “idârenin bütün eylem ve işlemlerin­e yargı yolu açıktır” Anayasal hükümler ve hukuk OHAL sonrasında da çiğneniyor.

Hûlâsa, OHAL kalktığı hâlde “OHAL Komisyonu” üzerinden yargı denetimind­en kaçırılan OHAL Khk’larıyla OHAL uygulamala­rı, haksızlıkl­arı, hukuksuzlu­kları ve mağduriyet­leri idâme ettiriliyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye