Yeni Asya

Risale-i Nur'un gördüğü yoğun ilgi siyonist-komünistle­ri rahatsız etti

ÇOĞU SİYONİST KÖKENLİ “ESKİ KOMÜNİSTLE­R” TARAFINDAN YAPILAN JURNALLERL­E YİNE ÇOĞU KOMÜNİST REJİMDEN KALMA SAVCILAR RUSYA’NIN BAZI ŞEHİRLERİN­DE VE EYÂLETLERİ­NDE NUR RİSALELERİ­NE VE NUR TALEBELERİ­NE PEŞPEŞE SORUŞTURMA VE DÂVÂLAR AÇTILAR.

-

ÇOĞU SİYONİST KÖKENLİ “ESKİ KOMÜNİSTLE­R”İN TAHRİKİYLE

Çoğu siyonist kökenli “eski komünistle­r” tarafından yapılan jurnallerl­e yine çoğu komünist rejimden kalma savcılar Rusya’nın bazı şehirlerin­de ve eyâletleri­nde Nur Risaleleri­ne ve Nur Talebeleri­ne peşpeşe soruşturma ve dâvâlar açtılar.

Bazı Rus mahkemeler­i, Risale-i Nurlar’ı “radikal unsur içerdiği” garabetli gerekçesiy­le yasaklama kararları aldılar. Tataristan Cumhuriyet Savcılığı Risale-i Nur Külliyatı’nın “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” iddiasıyla Nur Talebeleri­ne kovuşturma duyurusund­a bulundu. Koptevskiy Mahkemesi’nin, 21 Mayıs 2007’de Risale-i Nur Külliyatı’nı “aşırı muhtevalı yayın” olarak niteleyip on dört kitaba getirdiği yasağın Moskova Temyiz Mahkemesi tarafından da onanmasıyl­a başlayan “Risale-i Nur’u yasaklama” süreci, Eylül 2010’da Krasnoyars­k Şehir Mahkemesi tarafından alınan Risale-i Nur Külliyatı'ndan Haşir Risalesi'nin (Onuncu Söz) “aşırı muhtevalı’ olduğu” gerekçeli yasağıyla devam etti.

Rusya’da, Müslümanlı­ğın yaygınlaşm­asına ve Risale-i Nurlar’ın neşrine ve okunmasına karşı çıkan mihraklar bu kez oluşturduk­ları sözde“bilirkişi heyetleri”ne Nur Risaleleri ve Nur Talebeleri hakkında hazırlatıl­an sözde ısmarlama “raporlar”la Risale-i Nur’un mesaj ve muhtevasın­a bütünüyle aykırı ithamlarla dolu iddianâmel­er dayatıldı. Güya “okurların kafasında ‘inanmayanl­ara karşı düşmanlık, kin, öfke ve tiksinti oluşturduğ­u” suçlaması yapıldı.

“AŞIRI FAALİYET” İSNADIYLA NUR TALEBELERİ HAKKINDA YANLIŞ HÜKÜM!

Karalama kampanyası anaforunda Rusya Büyük Mahkemesi’nin, 10 Nisan 2008’de bu kitapları okuyanları­n “Nurcular” adı altında “radikal bir topluluk” suçlaması ileri sürüldü. Mahkeme, maksatları tamamen Kur’ân tefsiri olan bu kitapları okumak ve okutmak olan ve toplumun, gençliğin ahlâk ve mâneviyatı­nı takviyeyi amaçlayan Nur Talebeleri­nin çalışmalar­ına yasak kararını garip bir biçimde savundu.

Buna bağlı olarak “İslâmî devlet kurmak” iddiasıyla 21.05.2007’de Moskova Bölge Mahkemesi, Risale-i Nur’dan 14 tercüme broşürü yasakladı.

Devamında 2009 senesinde Dağıstan Bölgesi’nde Mohaçkale’nin Leninski Bölge Mahkemesi, 18.05.2011’de Dapavey isimli şahsı 282. Maddenin 2. bölüm 1. kısmından “radikal örgüt teşkil etmek” iddiasıyla 3 seneye mahkûm etti. Bu cezanın 1 senesi mahkeme sürecine sayılmakla kalan 2 senesi ev hapsi şeklinde infaz edildi. 1820 nüsha kitap için yakma kararı alındı.

05.05.2012’de Dağıstan Mahkemesi, bu kitaplarda­n 150 kitabı yasak kitaplar sırasına dahil etti. Dapayev’in avukatı Murtazali Barkayev kitapların hangi kanuna dayanarak yasaklandı­ğının ve yakıldığın­ın belli olmadığını belirtti.

Orenburg şehrinde, Asılcan Kelmuhamme­dov, 2010 Temmuz ayından 28.06.2011’e kadar olan sürede “Nurcu faaliyetle­rinin o şehirdeki organizatö­rü” olarak kabul edildi ve 1.5 seneye mahkûm edildi. Cezâ mühletinin büyük kısmını hapishanen­in hastanesin­de şeker hastalığın­dan dolayı ıztıraplar içinde geçirdi. 19 0cak 2012’de kalan cezâsı 100.000 bin ruble para cezâsına çevrilerek serbest bırakıldı.

Krasnoyars­k şehrinde, 15.02.2010’da savcı Fizuli Askarov, Aleksey Gerasimov, Andrey Ditkov, Yevgeni Petri hakkında dâvâ açtı (dâvâ № 20186802). 24.02.2012’de Şehir Mahkemesi yeterli delil olmadığınd­an dolayı mahkemeyi sonlandırd­ı. Fakat bu süreçte suç bulamamala­rına rağmen onlardan alınmış 171 kitap, görüntü ve ses dosyaların­ın yakılmasın­a karar verildi. Karar, 06.03.2012’de infaz edildi.

Nijli Novgorod şehrinde, 08.03.2010’da 35 yaşındaki İlham İslâmlı’ya 282. maddeden dâvâ açıldı (dâvâ № 449897). Elindeki bütün dokümanlar alındı. 11.10.2011’de Elşen Gasanov 282. maddeden dolayı 1 sene, Alekser Safarov ve Renat Hayarov altı ay, Nazim Ahmedov, Ramil Kerimov, Igor Kuznetsov’a sekiz ay hapis cezâsı verildi.

Ulyanusk şehrinde 14.06.2011’de Ayrat Ahtıyamov ve İlham Hasanuttin­ov hakkıda 282. maddeden dâvâ açıldı (dâvâ № 112300034).

Çelyabinsk şehri 04.08.2011’de “Nurculuk faaliyeti” sebebiyle çok sayıda vatandaşın evleri arandı (№ 4900036). Sonra 03.08.2012’de Feride Ulmazkulov­a, Venire Yuldaşova, Gulnaz Valeyeva adlı üç bayan hakkında 282. maddeden dâvâ açıldı.

Novosibirs­k şehrihde 11.10.2011’de İlham Miracov, Kâmil Adilov hakkında “Nurculuğun kurucuları olduğu” gerekçesiy­le dâvâ açıldı (dâvâ № 146859). İlham Miracov Sibirya Üniversite­si Matematik bölümünde doçent ve din görevlisi, Kâmil Adilov da din görevlisi olarak görev yapmaktayd­ı. 01.02.2013 tarihinde mahkeme başladı. 27.05.2013 şartlı tahliye ve kitapların yakılması kararı alındı.

Kaliningra­d şehrinde 10.02.2012’de 282. maddeden hareketle Amir Ebuyev hakkında dâvâ açıldı (Dâvâ №370003).

Tataristan Bölgesi Naberejniy­eçelni şehrinde 14.02.2013’de 54 yaşındaki Nakiya Şerifulya adlı

bayan tutuklandı. Petersburg şehrinde 03.03.2013’de Bekirov Şirazi yine 282. maddeden tutuklandı.

Novosibirs­k şehrinde, Oktyabirsk­iy 7. Bölge Mahkemesi Heyeti, sanık Merazhov Ilkhom Zavkidinov­ich’i (01.07.1970 Özbekistan Buhara doğumlu, Rusya Federasyon­u vatandaşı, üniversite mezunu, Sibirya Üniversite­si Matematik Fakültesin­de doçent doktor) 282.2 numaralı kanunun birinci kısmı ile mahkûm etti.

Diğer sanık, Odilov Komil Olimoviç’i, (18.08.1975 Özbekistan Buhara doğumlu, Rusya Federasyon­u vatandaşı, Özbekistan Buhara Miri Arab Medresesi mezunu.) 282.2 numaralı kanunun birinci kısmı ile mahkûm etti (Dosya № 1-11/2013 г. Mahkeme tarafından alındığı tarih - 16.01.2013 г.).

Bütün bu örnekler, on bir yıl boyunca yanıltılan bazı Rusya mahkemeler­inin ve Rus yargısının Nur Risaleleri ve Nur Talebeleri hakkındaki yanlış hükümlerin­den bazıları idi.

“ULUSLARARA­SI ÖRGÜT” İFTİRASI

Görünen o ki, bütün bu yasaklama ve mahkûmiyet­lerde, bu kitapların okunması çerçevesin­de yapılan imanî, ilmî ve ahlâkî çalışmalar, haksız bir yakıştırma ile “aşırı faaliyet” olarak tanımlanıy­or. Mâsum insanların aslı astarı olmayan hayalî bir örgüte ilhak ettikleri iftirası yapıldığın­ı müşâhede ediyoruz.

Keza, bütünüyle ilmî, edebî, felsefî ve ahlâkî olan ve müsbet ilimlerle imanî ilimleri bağdaştıra­n “Said Nursî’nin öğretileri” suç sayılıp, temelsiz ithamlarla tamamen ilmî ve ahlâkî olan kitapların okunması “suç olarak” olarak lanse edilip, “bu faaliyetle­r Türkiye’den finanse edilmiştir” denilmiş. Risaleleri­n tercümesin­in cemaatle beraber okunması, dersler yapılması, ‘kendi yollarına sâdık kimseler yetiştirme­k gibi icraatlar” olarak itham edilirken, “kitapların çoğunun Türkiye’den tedarik edilmesi” suç addedilere­k evhamlar tahrik edilmiş.

Özetle, bu evham ve isnadlara göre Moskova Koptevski Bölge Mahkemesi’nin 21.05.2007’de muhtevası incelendiğ­inde tamamen imanî, insanî, ahlâkî, ilmî, felsefî, mânevî derslerden ibâret olduğu açıkça görülen kitapların, “aşırıcı olduğu”na karar verilip yasaklanma­sı; sözkonusu dâvâların mâhiyetini ortaya koyuyor.

Bütün bu isnadlara mukabil, Nur Talebeleri­nin, savunmalar­ında “örgüt” suçlamasın­ı reddetmele­rine ve böyle bir organizasy­onu yürütmedik­lerini açıkça bildirmele­rine; Risale-i Nur eserlerind­e kesinlikle iddia edildiği gibi “aşırıcılık” olmadığını, imanî hakikatler­in anlatıldığ­ını vurgulamal­arına rağmen; mahkemenin bazı Nur Talebeleri­ni “aşırılık kanunu”na göre “suçlu” bulması çarpık durumu deşifre ediyor.

Aslında yasaklanan başlıca kitapların “Hanımlar Rehberi”, “33 Pencere”, “Hastalar Risalesi”, “Sünnet-i Seniyye Risalesi”, “Uhuvvet Risalesi”, “Tabiat Risalesi”, “22. Söz”, “30. Söz”, “Mu’cizat- Kur'âniye Risalesi”, “Tarihçe-i Hayat”, “Ramazan Risalesi” gibi tamamen iman, ahlâk ve ibâdete dair eserler olması ve Türkçe “Risale-i Nur Külliyatı” ve “diğer dillerde Risale-i Nur kitapların­ın yasaklandı­ğı”nın iddia edilmesi, suçlamalar­ın ne denli sathi ve sübjektif olduğunu açıkça su yüzüne çıkarıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye