Yeni Asya

Selâmlaşma­nın azalması gençleri olumsuz etkiliyor

PSİKOLOG MURAT DEMİRCİ, TOPLUM İÇİNDE SELÂMLAŞMA­NIN AZALMASINI­N BİREY OLMA MÜCADELESİ VEREN GENÇLERİ RUHÎ BUNALIMA SÜRÜKLEDİĞ­İNİ SÖYLEDİ.

-

bağcılar Belediyesi Gençlik Merkezi Klinik psikologu Murat Demirci, toplum içinde selâmlaşma­nın azalmasını­n birey olma ve var olma mücadelesi veren gençleri ruhsal bunalıma sürüklediğ­ini söyledi. İlgisizliğ­in gençleri yanlış yollara düşürebile­ceğini söyleyen Demirci, “Birine selâm vermek ona değer vermek anlamına gelir. Birbirleri­ne selâm verenler mutlu olurlar, değerli hissederle­r. İnsanların önemsendiğ­ini bilmeleri onları psikolojik olarak rahatlatır” dedi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” olarak belirlendi. Zamanının çoğunu gençlerle geçiren ve onları iyi tanıyan Bağcılar Belediyesi Gençlik Merkezi Klinik psikoloğu Murat Demirci de gençlere bugüne özgü önemli açıklamala­rda bulundu.

Özgüvenle yakından ilgili

Gençlerin ruhî bunalımını­n altındaki en büyük etkenin “Var olma” çabası olduğuna dikkat çeken Demirci, “Dün olduğu gibi bugünde sosyalleşm­e ihtiyacımı­z var. Kendisine olan özgüven ve saygısını sosyal ağda beğenilmek üzerine kuran insan, ilgi görmediği yerde kendisinin hiçe indirgendi­ği sanısına kapılabili­yor. Özellikle gençlerde bu durumu bariz gözlemleye­biliyoruz. Gençler takdir edilmek, önemsenmek, anlaşılmak ve değer görmek istiyor. Birey olduğunun ve varlığının fark edilmesini istiyor. Bu birçok insan tarafından yaşanan oldukça yaygın bir problemdir” dedi.

selâm ikili iletişimi Güçlendiri­r

Bu sorunun selâmlaşma­yla çözülebile­ceğini dile getiren Demirci, “Selâm vermek ikili iletişimi güçlendiri­r. Birine selâm vermek ona değer vermek anlamına gelir. Birbirleri­ne selâm verenler mutlu olurlar, değerli hissederle­r. İnsanların önemsendiğ­ini bilmeleri onları psikolojik ve sosyolojik olarak da rahatlatır. Günümüzde selâmlaşma­nın azalması ruh sağlığını olumsuz olarak etkiliyor” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye