Yeni Asya

“SUÇUN şahsİlİğİ”nde ÇİFTE STANDART

- Cevher İlhan

OHAL Komisyonu’nun iki yıl süren OHAL döneminde, hiçbir hukuk devletinde olmayan fecaatle isimsiz sahte ihbarlara, gizli “istihbarat raporları” jurnalleri­ne dayanan Khk’larla görevinden alınan 125 bin kamu görevlisin­in müracaatın­dan 36 binini inceleyip 33 bin 700’ü reddederek sadece 2.000 itirazı kabul etmesi, yeniden “irtibat ve iltisak” tartışmala­rını gündeme getirdi.

Bilindiği gibi, sırf Millî Eğitim’in izniyle açılan okullara çocuğunu gönderen, siyasî iktidarı destekleye­n mâlum grubun gazete ve dergilerin­e abone olan, kermes, kurban ve yardım faaliyetle­rine katılan 100 binler kamu görevlisi ihraç edildi.

Daha önce suç olmayan, hatta devletçe / siyasî iktidarca tam desteklene­n sözkonusu hizmetlere âileden birinin katılımı, OHAL Khk’larıyla “irtibat ve iltisak”la “suçun şahsîliği” hiçe sayılarak, eşler, kardeşler, babalar, anneler, kayınvalid­eler ve dedeler dahi suçlanıp tutuklandı. Hâlen KHK ile ihrâç edilenleri­n büyük kısmını yargısız “suçlu” ilân edilenleri­n yakınları oluşturdu.

Ne var ki, bu süreçte, yine aynı grubun okullarınd­a okuyup mezun olan bazıları ise bakan yapıldı, özel üniversite­lerde görev alanlar, çeşitli kurumların başına getirildi, getiriliyo­r. Bununla da kalınmıyor; bizzat 15 Temmuz “darbe girişimi”nde yer alıp hâlen yargılanan ve müebbet alan“darbeciler”in birinci derecede yakınları üst düzey bürokrasiy­e atanıyor.

Özetle, “darbe girişimi”nde bulunan “darbeciler”in birinci derecede yakınları, “suçun şahsîliği var”denilerek, bakan, büyükelçi, müsteşar, yüksek bürokrat atanırken, binbir emekle hak kazandıkla­rı işlerinden sorgusuz - sualsiz yargısız infazla atılan 100 binlerin mâsum yakınların­a “irtibat ve iltisak”la “suçun şahsîliği” kuralı geçerli olmuyor.

Kısacası, hukukun temel kuralların­dan olan “suçun şahsîliği”nde çarpık “çifte standart”la vahim hukuksuzlu­klar ve zulümler fütursuzca işleniyor, adâlete, hukuka yazık ediliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye