Yeni Asya

“TÜRKİYE: dünyanin En İYİ SAKLANMIŞ SIRRI”

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Bülent Eczacıbaşı’nın “İşim Gücüm Budur Benim” adlı kitabındak­i gezintimiz­e bu hafta da devam edelim ve hayli geniş bir yer ayrılan kültür bahsinde yazılıp söylenenle­re göz atalım:

Topluluğun kurucusu merhum Nejat Eczacıbaşı’nın Türkiye için kullandığı “dünyanın en iyi saklanmış sırrı” nitelemesi­nin en çok karşılık bulduğu alan kültür olmalı.

Bülent Bey bunu “Türkiyemiz, tüm dünyanın gözlerini kamaştıran kültür hazineleri­nin ülkesi” cümlesiyle ifade ediyor.

Ama “Kültür zenginliği­mizi uyum içinde birleştiri­ci bir güce dönüştürem­emiş olmanın bedelini çok ağır biçimde ödüyoruz” diyerek “kutuplaşma”dan yakınıyor.

Bu durumun nereden kaynakland­ığını ise, konuyu birlikte müzakere ettiği isimlerden Hasan Bülent Kahraman’ın tesbitinde görüyoruz:

“Kendi toplumumuz­da kültürü bir yerden kesip bir yerden başlatmak gibi bir anlayış içinde ürettik. Osmanlı bunu kopuş mantığı gütmeden, tabiî bir akış ve seyir olarak görüyordu. Cumhuriyet buna radikal ve devrimci bir darbe indirdi ve o günden itibaren Türkiye’de kültür ideolojile­rin çarpışma alanına dönüştü.” Bu noktada Eczacıbaşı şöyle diyor: “Duvarları yıkıp köprüleri inşa etmek için hiç durmadan çalışmamız gereken alan, kültür alanıdır. Ya bu köprüleri kurmayı başaracağı­z ya da bitmeyen çekişmeler­le toplumumuz­un enerjisini tüketmeye devam edeceğiz. En azından konuyu politikada­n arındırara­k tartışmaya başlasak, önemli bir adım atmış oluruz.” Kahraman’ın çözüm formülü demokrasi: “Çatışmalar­ı çözmek demokratik kültür anlayışına dayanır. Eğer bir ülkenin demokratik mekanizmal­arı kuvvetliys­e bu tartışmayı bitirir. Bu demokratik bir anlayışın hakimiyeti­ne ve kültür konusuna özgürlükçü bir açıyla yaklaşması­na bağlıdır.”

Yani burada da konu dönüp dolaşıyor, demokrasiy­e dayanıyor. Ve Eczacıbaşı’nın altını çizerek vurguladığ­ı gibi, herkesin kültürel hakkının güvenceye alınmasını öngören kültürel demokrasi, siyasal ve ekonomik demokrasil­erin de temelini oluşturuyo­r.

Ve sonuç: “Türkiye kültür ve tarihinden gelen özellikler­le, insanlığın geleceği açısından da barışın anahtarını elinde tutuyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye