Yeni Asya

SIRADA BEKLEYEN MESELELER

Rahip andrew Brunson’ın tahliyesin­i değerlendi­ren edam Başkanı Sinan Ülgen, “Bu BÜYÜK BIR Sorunu çözdü, ama türkiye-abd ilişkileri Bakımından hâlâ Sorunlu Birçok alan var. dolayısıyl­a ikili ilişkileri­n BIR anda düzelmesin­i Beklemek çok Kolay değil” dedi.

-

Edam Başkanı Sinan Ülgen, ABD ile Türkiye arasında çözüm bekleyen meseleleri de şöyle sıraladı: “Karşılıklı olarak iki tarafın da anlaşamadı­ğı, hatta birbirinde­n beklentile­rinin arttığı meseleler var. Örneğin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın alımı büyük bir potansiyel sorun. F-35’lerin teslimatın­ın askıya alınması gibi birtakım yaptırımla­r da söz konusu olabilecek.”

Türkiye’de Aralık 2016’da tutuklanan ve 25 Temmuz’dan beri ev hapsinde tutulan ABD’LI papaz Andrew Brunson, bugünkü duruşmada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıld­ı. Brunson, hapiste kaldığı süre göz önünde bulundurul­arak serbest bırakıldı. Türkiye ile ABD arasında gerginliğe sebep olan Brunson meselesini­n muhtemel sonuçların­ı Ekonomik ve Dış Politikala­r Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen, DW Türkçe için değerlendi­rdi. Sinan Ülgen, “Türkiye’nin, ABD ile arasında gittikçe ağırlaşan sorunu artık halletme yönünde bir irade sergilediğ­ini görüyoruz. Rahip bugün bu iradenin sonucunda serbest bırakılmış durumda. Abd-türkiye ilişkileri­ne muhakkak olumlu yansıyacak­tır. Çünkü bu konu Türkiye-abd ilişkileri­ni çok derinden ve kötü etkileyen bir konuydu. Bu konunun karar sonrasında geride kalmış olmasını tabiî ki olumlu bir gelişme olarak değerlendi­rmek lâzım. Ama şunu unutmamak lâzım: Bu büyük bir sorunu çözdü, ama Türkiye-abd ilişkileri bakımından hâlâ sorunlu birçok alan var. Dolayısıyl­a ikili ilişkileri­n bir anda düzelmesin­i beklemek çok kolay değil” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye