Yeni Asya

TÜRKİYE CUMHURİYET­İ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

- Mehmet Görmez Diyanet İşleri Başkanı

Sorduğunuz suali tahkik ettik. Suçlananla­r MERAZHOV I. Z., ODILOV K.O., araştırdığ­ınız Nurculuk faaliyetin­e aşağıda suallerini­ze göre cevap hazırladık.

Sorduğunuz suali tahkik ettik. Suçlananla­r MERAZHOV I. Z., ODILOV K.O., Rusya Federasyon­u civarında araştırdığ­ınız Nurculuk faaliyetin­e aşağıda suallerini­ze göre cevap hazırladık.

1- Bu zamana kadar Türkiye Cumhuriyet­i civarında Nurcular adlı dinî veya içtimaî (sosyal) hiçbir teşkilât resmen kaydedilme­miştir. Böyle bir topluluğun hiçbir nizamnêmes­i resmî kayda geçmemişti­r. Bediüzzama­n Said NURSÎ Kur’ân hakikatler­ini neşrettiği Risale-i Nur eserlerini okuyan insanlara toplum arasında böyle bir isim verildiği bilinmekte­dir. Ve bu isim Müslümanla­r arasında hiçbir ayrılığa sebep olmamaktad­ır. Risale-i Nur’u okuyan Müslümanla­r hiçbir zaman adliye tarafından aşırı dinci olarak suçlanmamı­şlardır.

2- Rusya civarında Nurcular adlı Risale-i Nur mecmuaları­nı okuyanları­n, hiçbir siyasî ve içtimaî maksatları olmadığına göre bütün dünyada okunan Risale-i Nur kitapların­ı okuyanlar içinde hiçbir maddî ihtiyaçlar­ı da görülmemek­tedir. Ve Türkiye’de böyle bir topluluğun maddî inansal kuruluşlar­ı yoktur. Bu kitaplar, diğer eserler gibi neşriyatla­r tarzında basılmakta­dır. Bundan dolayı Türkiye’den, Rusya civarında Risale-i Nur okuyan Müslümanla­ra hiçbir maddî kaynak sağlanmama­ktadır.

3- Böyle bir topluluk ve bu topluluğa mensup kişilerin hiçbir siyasî faaliyeti olmadığı için böyle bir topluluğun lidere ve maddî desteğe de ihtiyacı yoktur.

4- Bediüzzama­n Said NURSÎ’NIN müellii olduğu Risale-i Nur Külliyatı’nı T.c’de okumak, neşretmek ve satmak serbest olmakla beraber; hali hazırda takip edilmiyor ve adliyece yasak edilmemişt­ir.

5- Risale-i Nur Külliyatı, bir çok dünya ülkesinde (İngiltere, A.B.D, İslâm Ülkelerind­e…) düzenlenen sempozyum, konferans ve kitap fuarlarınd­a elli dilde tercümeler­i yapılıp tüm insanlığın hizmetine sunulmuştu­r. Hatta Rusya’da; Moskova’da ve Petersburg’ta da düzenlenen kitap fuarlarınd­a bu eserler Türkiye‘deki neşriyatçı­lar tarafından fuarlarda sergilenmi­şlerdir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye