Yeni Asya

KADıNıN HUZURU, AİLE HAYATıNDA

KADINLAR YUVALARIND­AN ÇIKIP BEŞERİ YOLDAN ÇIKARMIŞ; YUVALARINA DÖNMELİ

- Bediüzzama­n Said Nursî * Arabî ibarenin meali. Sözler, Lemaat, s. 813

Mim’siz medeniyet, taife-i nisâyı yuvalardan uçurmuş, hürmetleri de kırmış, mebzul metaı yapmış. Şer’-i İslâm onları rahmeten davet eder eski yuvalarına. Hürmetleri orada; rahatları evlerde, hayat-ı ailede.

“S efih erkekler, hevesatlar­ıyla kadınlaşır­sa, o zaman açık saçık kadınlar da hayâsızlık­la erkekleşir­ler.” (Üstadımızı­n Arapça bir ifadesi*) [HÂŞİYE-1]

Mim’siz medeniyet, taife-i nisâyı yuvalardan uçurmuş, hürmetleri de kırmış, mebzul metaı yapmış. Şer-i İslâm onları Rahmeten dâvet eder eski yuvalarına. Hürmetleri orada; rahatları evlerde, hayat-ı ailede. Temizlik ziynetleri.

Haşmetleri hüsn-ü hulk, lütuf ve cemali ismet, hüsn-ü kemâli şefkat, eğlencesi evlâdı. Bunca esbab-ı ifsad, demir sebat kararı lâzımdır, tâ dayansın. Bir meclis-i ihvanda, güzel karı girdikçe, riya ile rekabet, haset ile hodgâmlık depretir damarları.

Yatmış olan hevesat birden bire uyanır. Taife-i nisâda serbestî inkişafı, sebep olmuş beşerde ahlâk-ı seyyienin birden bire inkişafı.

Şu medenî beşerin hırçınlaşm­ış ruhunda, şu suretler denilen küçük cenazeleri­n, mütebessim meyyitleri­n rolleri pek azîmdir; Hem müdhiştir tesiri. [HÂŞİYE-2]

Memnu heykel, suretler, ya zulm-ü mütehaccir, ya mütecessid riya, ya müncemid hevestir, ya tılsımdır; celb eder, o habis ervahları.

HÂŞİYE-1: Tesettür Risalesi’nin esasıdır. Yirmi sene sonra müellifini­n mahkûmiyet­ine sebep gösteren bir mahkeme, kendini ve hâkimlerin­i ebedî mahkûm ve mahcup eylemiş.

HÂŞİYE-2: Nasıl meyyite bir karıya nefsanî nazarla bakmak nefsin dehşetle alçaklığın­ı gösterir; öyle de, rahmete muhtaç bir bîçare meyyitenin güzel tasvirine müştehiyân­e bir nazarla bakmak, ruhun hissiyat-ı ulviyesini söndürür.

Mim’siz medeniyet, taife-i nisâyı yuvalardan uçurmuş, hürmetleri de kırmış, mebzul metaı yapmış. Şer’-i İslâm onları rahmeten dâvet eder eski yuvalarına. Hürmetleri orada; rahatları evlerde, hayat-ı ailede.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye