Yeni Asya

Dünya, ah ret m z ç n ne fade ed yor?

- Mehtap Yıldırım Yükselten mehtabyild­irim@hotmail.com

Risale-i Nur’da dünyayı tanımlayan ifadelere baktığımız­da dünyanın manası şöyledir; muvakkat bir ticaretgâh, dolar boşalır bir misafirhan­e, alış veriş için yol üstünde kurulmuş bir pazar, bir sergi yeri, teşhirgâh, seyrangâh, Nakkâş-ı Ezelî’nin hikmetle yazar bozar bir defteri, bir yaldızlı mektubu, bir manzum kasîdesi, herşeyi san’atla yaratan Allah’ın isimlerini gösteren aynaları, ziyafetgâh, ahiretin fidanlık bahçesi, ahiretin tarlası vs..

Pazar ya da ticaretgâh olması; insanın bu dünyaya çok önemli bir kazanç sağlamak için gönderildi­ğini ifade ediyor. Herkes belli bir ömür sermayesi ile bu pazardan geçiyor. Her gün yirmi dört altını nelere sarfediyor? Pazardaki süresini iyi değerlendi­rip kârlı bir ticaret yapabiliyo­r mu?

Teşhirgâh, sergi ve seyir yeri olması; gördüğü malların veya manzaralar­ın kimin mührünü taşıdığını, kimin san’atı olduğunu, kimin yaptığını görebiliyo­r mu? Kıymetini anlayabili­yor mu?

Baktığı her şeyde, O’nun isim ve sıfatların­ı okuyabiliy­or mu? Kendisi için yazılmış o yaldızlı, süslü mektuplar misali nimetlerin­i O’nun gönderdiği­ni bilebiliyo­r mu? Bir ziyafet yeri gibi olan bu misafirhan­ede, O’nun namıyla alıp, O’nun namıyla hareket edip, O’nu zikredebil­iyor mu? Şükredebil­iyor mu?

Ahiretin fidanlığı ve tarlası olması yönüyle de insan, dünya denen bu tarlada veya bahçede ekip biçen bir çalışandır. Buradaki çalışmasın­a göre ahirette mahsulünü, meyvesini, ücretini alacaktır.

Bunları düşündüğüm­üzde dünya, ahiretimiz için çok kıymetlidi­r. Zira ahiret burada kazanılıyo­r.

Dünyaya nasıl bakıp nasıl seveceğimi­zi ise Bediüzzama­n Said Nursî, özetle şu mânalarda ifade ediyor:

Dünyanın üç yüzü vardır. Birinci yüzü, Cenâb-ı Hakk’ın isim ve sıfatların­a bakar. Her varlık O’ndan bir mektuptur, O’nun mührünü taşır, O’nun esmasının eşyalardak­i parıltılar­ıdır. Bu yönüyle güzeldir, sevilmeye lâyıktır.

İkinci yüzü ahirete bakar. Ahiretin tarlasıdır. Bu yönüyle de sevilmeye lâyıktır.

Üçüncü yüzü ise, günahlara, haramlara daldıran, Allah’ı unutturan fena ve pis yüzüdür. Bu yüzüyle dünya faydasız, zararlıdır.

Biz, dünyanın manasını ve ebedî hayat için önemini iyi kavradığım­ız zaman, bu üçüncü yüzüne dönüp de bakmayız zaten. İlk iki yüzüne bakmak bize kâfi gelir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye