Yeni Asya

PLASTİK ATIKLAR ÇEVRE İÇİN BÜYÜK tehdİt

bütün dünyayı tehdit eden plastik kirliliğin­i ortadan kaldırmak için plastik pipet ve bardak gibi tek kullanımlı­k ürünlerden kaçınarak şahsî plastik tüketimini azaltmak mümkün.

-

ENDÜSTRİNİ­N

katılımı olmadan plastik kirliliğin­e köklü çözüm mümkün değil. Ancak plastik pipet ve bardak gibi tek kullanımlı­k ürünlerden kaçınarak şahsî plastik tüketimini azaltmak mümkün. Bütün dünyayı tehdit eden plastik kirliliğin­i ortadan kaldırarak temiz bir çevre oluşturmak için, kendi yaşantımız­dan başlayarak harekete geçmeliyiz. Dw’de yer alan habere göre çevreyi plastik atıklardan kurtarmak için şunları yapmalıyız. Yemek sipariş etmek Dışarıdan

yemek sipariş etmek ABD’DE 1970’li yıllarda moda oldu ve oradan bütün dünyaya yayıldı. Ancak bu plastik atıklarda büyük artışa sebep oldu. Yemek pişirmeye vaktiniz yok mu? Restoranda yemek yiyin ya da evde pişirin.

polyester, naylon ve poliakril Özellikle spor kıyafetler büyük oranda polyester, naylon ve sentetik liften oluşuyor. Bu giysileri yıkadığımı­zdaysa mikroplast­ik parçacıkla­r atık su sistemine, buradan da su döngüsüne karışıyor. Sentetik maddelerin oranı gündelik kıyafetler­de de giderek artıyor. Giysi almadan önce etiketini kontrol edin ve tabiî kumaşları tercih edin.

mikroplast­ik filtresi

Spor giyimden vazgeçemiy­or musunuz? Berlinli bir firma yıkama sırasında giysilerde­n dökülen sentetik lifleri toplayan bir çamaşır torbası üretti.

ekolojik Diş fırçası

Diş hekimleri diş fırçanızı üç ayda bir değiştirme­nizi tavsiye ediyor. Üç ayda bir plastik atık üretmek istemiyors­anız, ahşap veya bambudan diş fırçası alternatil­eri mevcut. Üstelik fırça kısmı da tabiî malzemeden üretiliyor.

kulak çubuğu

Oldukça küçük, ancak ne kadar çok kullanıldı­ğını düşününce, çevreye verdiği tahribatı anlamak daha kolay. Kulak çubukların­ın da plastik yerine kâğıttan üretilmiş alternatil­eri mevcut. Çevreyi korumak isteyenler artık plastik jilet yerine de klâsik tıraş bıçakların­a dönüş yapıyor. Hem hesaplı, hem çevre için daha az zararlı.

şahsî bakım ürünlerine Dikkat

Sadece giysiler değil, şampuan, duş jeli, diş macunu gibi birçok şahsî bakım ürününde de mikroplast­ik bulunabili­yor. Bunların da alternatif­i mevcut.

Bu ürünleri satın alırken içindekile­r bölümünde polietilen (PE), polipropil­en (PP), poliamit (PA) ve polietilen tereftalat (PET) yazıp yazmadığın­ı kontrol edin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye