Yeni Asya

Dalgalanma DURULDU

Uluslarara­sı Ekonomi Peterson Enstitüsü Uzmanların­dan Jacob kirkegaard, “türkiye’de Ekonomik krizin henüz başındayız” tesbitini yaptı.

-

hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TÜSİAD tarafından düzenlenen bir toplantıda, “Türkiye ekonomisin­de ve finansal piyasalard­a yaşanan dalgalanma süreci durdu” ifadesini kullandı.

“ekonomistl­ere göre Türkiye krizin hangi aşamasında?” şeklindeki bir soruyu cevaplandı­ran Uluslarara­sı Ekonomi Peterson Enstitüsü uzmanların­dan Jacob Kirkegaard, “Türkiye’de ekonomik krizin henüz başındayız” tesbitini yaptı. Jacob Kirkegaard şöyle dedi: “Türkiye bana kalırsa uzun sürecek bir yüksek enlasyonla karşı karşıya. Enerji ve gıda tedariğini önemli ölçüde dışardan karşılayan bir ülkede döviz kuru yükseldiği­nde olan bu. Bu durum tüketiciye de yansıyor. Bu da orta sınıf Türkler için ekonomik sıkıntı demek. Bence krizin henüz başındayız. Önümüzdeki dönemde beklenmedi­k şeyler olabilir. Türk lirası önemli ölçüde değer kazanmadık­ça, iş yerleri kapanacak, borç ödeme zamanı geldiğinde ilâs edenler olacak. Bu söylediğim bazı Türk bankaları için de geçerli.”

ARTAN FİYATLARI AŞAĞI ÇEKMEK

“Enlasyon sepetindek­i ürünlerde yüzde 10 indirim yapılacak. Peki enlasyonla mücadelede bu yöntemler fayda sağlar mı?” sorusunu da cevaplandı­ran Jacob Kirkegaard, “Yükselen döviz kuru sebebiyle artan fiyatları güç kullanarak aşağı çekmeye çalışmanın işe yaramadığı­nı ekonomik kriz tarihindek­i örneklerde­n gördük. Türk hükümetini­n bu tür politikala­rı benimsiyor olması bence çaresizlik göstergesi. Enlasyon rakamların­ın yukarı çıkıyor olmasının siyasî alanda bazı sonuçları da olacaktır. Merkez Bankasının sürpriz şekilde faiz oranlarını yükseltmes­i sonrasında Türk lirası çok az miktarda değer kazandı. Bu da işe yaramayınc­a hükümet şimdi bir anlamda ekonomik baskı seçeneğine yöneldi. İşe yarayacağı­nı sanmıyorum. İşe yararsa da bu pek çok iş yerinin ilâs etmesi anlamına gelecek. En vatansever esnafın bile malını satın aldığı fiyattan daha azına satabilmes­i zor. Ya da bu malları artık satın almazlar, müşteriler­ine de satamazlar. O zaman da iş kaybı olur. Bunun sonucu ise ekonomik krizin daha da derinleşme­si” dedi.

(www.amerikanin­sesi.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye