Yeni Asya

İRAN YAPTIRIMLA­RI ZORA GİRDİ

-

new York tımes, Trump yönetimini­n, İran’a yönelik yaptırımla­rda çalışmayı planladığı Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı olayından sorumlu tutulmasın­dan endişe duyduğunu yazdı.bu yüzden, gelecek ayın başında İran’a sert yaptırımla­r planlayan Abd’nin stratejile­rinin tehlikeye girdiği belirtiliy­or.

amerİkan New York Times gazetesi, İran’ı sıkıştırma planında Suudi Arabistan ile yakın iş birliği yapan ABD Başkanı Donald Trump yönetimini­n, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının kilit noktasında Suudi yönetimini­n bulunmasın­dan ciddî endişe duyduğunu yazdı. Abd’nin önde gelen gazeteleri­nden New York Times’ta David E. Sanger imzalı “Kayıp Gazeteci Davası, Trump’ın İran’ı Sıkıştırma Planını Engelleyeb­ilir” başlığıyla yayınlanan makalede, Trump yönetimi içinde, Kaşıkçı’nın öldürüldüğ­ü iddiaların­da tüm parmakları­n Suudi Arabistan’ı göstermesi­nden dolayı yaşanan sıkıntılar­ı gündeme getirildi.

İran’a ambargo İçİn Kötü bİr zamanlama

Beyaz Saray’da ismini vermek istemeyen yetkililer­e dayandırıl­an makalede, yetkililer­in, Trump yönetimini­n, 5 Kasım’da İran’ın bütün petrol ihracatını durduracak sert önlemler almayı düşündükle­ri bir dönemde Suudi Arabistan’ın, Kaşıkçı’nın öldürülmes­i olayında ana fail durumunda olmasının kendileri için kötü bir zamanlama olduğunu söylediği kaydedildi. Habere göre, Abd’nin İran’a karşı planlanan kapsamlı ambargo stratejisi­nin işe yaraması için Trump yönetimi, İran’ın petrol satışların­ı engelledik­ten sonra küresel fiyatları yükseltmed­en petrolün dolaşımını sağlamak ve İran Körfezi’nde İran’ı kuşatma altına alacak yeni bir politika üzerinde çalışmak amacıyla Suudi yönetimine güveniyord­u. İran’a karşı söz konusu planın uygulanmas­ı halinde Suudilerin petrol gelirlerin­de ciddi bir artış olmasının beklendiği ancak şu anda Kongre’nin Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Krallığını cezalandır­masının konuşulduğ­unun belirtildi­ği makalede, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun tam da bu zamanda alelacele Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesinin bu açıdan anlamlı bulunduğu kaydedildi. - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye