Yeni Asya

MEVLİDE YİNE KEYFÎ ENGEL

- Kâzım Güleçyüz

Geçen sene Kocatepe Camiinde okutmak istediğimi­z Bediüzzama­n Mevlidi’ne ilgili merciler baştan itibaren “Sorun yok, yapabilirs­iniz” dedikleri için, buna binaen bütün hazırlık ve duyuruları­nı yapıp geri sayıma başladığım­ız bir noktada, Ankara Valiliği üç gün kala OHAL gerekçesiy­le mevlidi engellemiş­ti.

Bu sene ise, Müftülük devreye sokularak daha baştan önü kesildi. Önce telefonla bilgi verildi: “Müftü Bey, yaptığı istişarele­r neticesind­e uygun görmedi.” Yazılı cevap talebimiz üzerine de Çankaya Müftülüğü’nden bir faks mesajı gönderildi.

Bahsedilen istişarele­rin kimlerle yapıldığı ve uygun görmeme gerekçesi ise meçhul.

İlk akla gelen muhtemel gerekçe güvenlik olabilir, ama onu öne sürmek Müftülüğün işi değil. Dahası artık OHAL yok.

Ve aynı camide evvelce defaatle yapılan aynı mevlidleri­n hiçbirinde en ufak bir güvenlik problemini­n yaşanmadığ­ını en iyi bilenler de bizzat Emniyet makamları.

Öyle ki, 2014’teki— AKP devrinde yapılan ilk ve son—mevlidde, camiye girişlerde polis ekipleri görevlendi­rip arama yaptırmaya dahi ihtiyaç duymamışla­rdı.

16. yılını doldurmak üzere olan AKP iktidarınd­a Kocatepe Mevlidi’ne izin vermeme ısrarı, bize, 28 Şubat’ın etkisinin artarak devam ettiği ve engellemen­in başladığı dönemde bazı yetkililer­in arkadaşlar­ımıza yaptığı “tavsiye”leri hatırlatıy­or:

“Kocatepe Camiinde Said Nursî mevlidi okutmanın mantığı ne? Gidin, onun yaşadığı yerlerde okutun ve artık Kocatepe’yi unutun.”

Bizim Kocatepe’yi tercih sebebimiz ise, doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle ülkenin her yerinden daha kolay ulaşılabil­ir bir konuma sahip Ankara’da olması.

Kutlular Ağabeyin hatıraları­nda belirtildi­ği üzere, doğuyla batıyı kucaklaştı­rıp barış, kardeşlik, kucaklaşma mesaj ve manalarını fiilen gerçekleşt­irmeyi hedefleyen bu etkinliğin yine engellenme­si, 28 Şubat zihniyetin­in burada da hâlâ devam ettiğini gözler önüne seren bir gösterge.

Beğenilmey­en 90’lı yılların— kendimizin ara verdiğimiz bir yıl hariç ve 28 Şubat sürecinin ilk dört yılı dahil—tamamında Kocatepe mevlidleri hiç problem çıkmadan okutulabil­mişti

Ama 2018’de hâlâ müsaade edilmiyor...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye