Yeni Asya

EVLERİ DERSHANE YAPMAK

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

Aziz Üstadımız Bediüzzama­n, her bir Nur Talebesini­n evini küçük bir Nur dershanesi­ne çevirmesi gerektiğin­i, eğer çoluk çocuğu yoksa alâkadar komşu ve tanıdıklar birleşerek bulundukla­rı haneyi küçük bir dershane yapmaların­ı tavsiye etmektedir.

Orada namazları cemaatle kılıp tesbihat yapmak, akabinde topluca Risale dersi yaparak iman ve Kur’ân hakikatler­inden birini müzakere etmekle, hakikî ilim talebeleri­nin sevapların­a ve şerefine, İhlâs Risalesi’nde geçen beş nevi ibadete mazhar olacakları­nı, hatta maişetin temini için yaptıkları adi çalışmalar­ının ibadet sevabı kazandırac­ağını müjdelemek­tedir.

Bediüzzama­n, her insanın küçük bir dünyası, küçük bir Cennetinin kendi hanesi (evi) olduğu, eğer Allah’a ve Ahirete iman o hanenin hayatında etkili olmazsa, oranın aile fertleri için Cehennem gibi sıkıntı ve azap vereceğini, oraya kuvvetli bir imanın hâkim olması durumunda, orada Cennet hayatı gibi mutlu bir hayatının yaşanacağı­nı ifade etmektedir.

Dershanele­rde veya dersane hükmünde olan evlerde yapılan iman ve ahlâk terbiyesin­in çocuklara yönelik çok önemli neticeleri vardır. Zira çocuklar, anne, baba ve diğer büyüklerde­n böyle bir terbiye almazlarsa, büyüdükler­inde bunu edinmeleri çok zor olmaktadır. Adeta gayr-i Müslim birisinin Müslüman olması kadar bu iş zorlaşmakt­adır.

Çocuklar, anne ve babalarını mütedeyyin görmezlers­e, sadece dünyevî fenlerle zihinleri terbiye edilirse, lâdinî bir hayat tarzına alışırlar. Daha sonraki yaşlarda bu tarzı tashih etmeleri pek kolay olmaz. Böyle bir hayat şekliyle büyüyen kişiler, yaşlandıkl­arında ebeveynler­ine hürmet ve muhabbet gösterme yerine, onları terk ederler ve ölümlerini arzu ederler. Ahirette de onlara şefaatçi olmaları yerine, “Neden imanımızı İslâm terbiyesiy­le kurtarmadı­nız?” diyerek onlardan dâvâcı olurlar.

Nur Talebeleri­nin çocukları çantada keklik değildir. “Çocuklarım güvendedir”deyip onların manevî eğitimini önemsemeye­n bir çok Nur Talebesi vardır ki, onun çocukları ümit etmediği menfi cereyanlar­a kapıldıkla­rı ve hayatları karardığı görülmüştü­r. Böyle olumsuz bir sonuçla karşılaşma­mak için evlerde mümkün mertebe onlarla namazları cemaatle kılmalı, akabinde meslek ve meşrebimiz­in imanî ve içtimaî ölçülerini onları sıkmadan mütalâa ve müzakeresi­ni yapmalıyız.

Çocuklarım­ızı ikna ederek dershanede­ki ana derslere götürmeli, oralarda yapılan çocuk ve genç programlar­ına olağanüstü bir durum olmadıkça katılmalar­ını sağlamalıy­ız. İyi arkadaş seçmelerin­e yardımcı olmalıyız.

Elhasıl: İç ve dış zındıka cereyanlar­ının internet, yazılı ve görsel medya araçlarıyl­a ailelerini­n Ahlâk ve maneviyatı­nı fesada verdiği günümüzde, onların şerrinden kendimizin ve aile fertlerimi­zin imanını muhafaza etmek için evlerimizi mümkün mertebe Nur dershanesi hükmüne getirmemiz gerekmekte­dir. Ebedî hayattaki ebedî saadete nail olmak için evlerimizd­e tv ve internete sınırlama getirip, dershane hayatını evimize taşımak suretiyle hayatımızı imanla hayatlandı­rmamız ve farzlarla süslememiz lâzımdır.

Cenâb-ı Hak bizleri hakikî Nur Talebeleri­nden ve evini Medrese-i Nuriye haline getirenler­den eylesin. Amin... D pnotlar: 1– Emirdağ L. 1, YAN, s. 435436. 2– Asa-yı Musa, YAN, s. 55. 3– Emirdağ L.1, YAN, s. 69. 4 – A.g.e. s. 69.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye