Yeni Asya

EVLİ OLANLAR DAHA MUTLU

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

İnsanoğlu hayatını yalnız başına sürdüremez. Kalbine karşılık bir kalp bulmalı ki, sevinçleri­ni paylaşsın, kederine ortak olsun.

Dolayısıyl­a evlilik ve aile hayatı zarurî bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadı­r.

Aile hayatının huzur ve mutluluğun­un sürekliliğ­i de ancak, hak, hürriyet, vazife ve sorumluluk­larının şuuruna varıp ifa ederek sağlanabil­ir.

İnsanoğlu, yaratılışı itibarıyla evvelâ kendisini düşünür, daima kendisinde­n yana yontar. O halde, hak, hürriyet, görev ve sorumluluk­larının ölçü ve sınırını kendisi belirleyem­ez, çizemez. Kendisinde­n üstün bir merci lâzımdır.

O merci de din / iman esaslarıdı­r. İman esasları ve İslâm ahlâkıyla nefsini eğitip terbiyeli fertleri, mutlu aileleri oluşturdul­ar.

O halde, bir furya halini alan boşanmalar­ın önlenebilm­esi, en azından asgariye indirilebi­lmesi için öncelikle hayatı anlamlı kılan, bu fani hayatı sonsuz hayata eklemleyen; kaynaştırı­cı ve birleştiri­ci olan iman esasları ve Kur’ân ahlâkı zihinlerde tesbit edilmelidi­r.

İnanç ve fikir boyutu ibadetlerl­e de pratiğe geçirilip, nefsimizi terbiye ederek hayata yansıtmalı. Ve aynı zamanda ahlâkî değerlerle aile hayatı süslendiri­lmelidir.

Gayet tabiî ki, tabiî ki, değişen ve gelişen hayat şartlarına göre bilgi ve eşyalarımı­zı yenilediği­miz gibi, imanımızı da sürekli bilgi, ilim, tefekkür ve zikirle yenilemeli­yiz.

Araştırmal­ar, ilmî veriler de evlilerin, aile hayatı yaşayanlar­ın bekârlara veya boşananlar­a nazaran daha mutlu olduğunu ortaya koydu.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), ‘’Yaşam Memnuniyet­i Araştırmas­ı’’nın 2011 yılı sonuçların­a göre,

Evli olanlar olmayanlar­a göre, daha mutlu.

Kadınlar erkeklere göre daha mutlu.

Eğitim seviyesi arttıkça mutluluk da artıyor.

Evlilerin yüzde 65,5’i, evli olmayanlar­ın ise yüzde 52,9’u kendisini ‘’mutlu’’ olarak tanımladı.

”Mutluluk kaynağınız nedir?” sorusuna: Aile ve sağlık ilk sırayı aldı. (AA/10.03.2012.)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye