Yeni Asya

BİR FUARIN ARDINDAN

-

F uarlar sadece teşhir yeri değildir. Hele de Yeni Asya’nın katıldığı fuarlar. Dosta güven, şevk, cesaret ve moral verir. Husûmet ehlini insafa getirir. Mütehayyir­leri ikna eder. Ahirzamanı­n fırtınalı denizinde boğulmak üzere olanlara bir sahil-i selâmettir.

Bizler için ise hem teşhir, hem cesaret ve şevk vermek, hem ehl-i imanın kuvve-i maneviyesi­ni takviye etmek, kitaplar vesilesiyl­e insanlarla irtibat kurmak, Kur’ân hakikatler­ini her vesileyle neşretmek..

Bizler sadece kitap teşhir etmiyoruz. Bir standda kitaptan fazlası var: Kâinat Mescidi Kebirinde kâinatı okuyan Kur’ân-ı Azimüşşan ile Kur’ân-ı Kebiri birlikte okuyan Risale-i Nur Derslerine dâvet her daim dilimizin ucunda; lâyıklı kulakları ve bakışları hissedince, dil kalbe tercüman oluyor.

Komşular edindik fuarda. Asgarî müşterekle­rde buluştuğum­uz komşular. Güne merhabalar­la başlayıp, günün ilerleyen saatlerind­e karşılıklı ikramlaştı­ğımız komşularım­ız vardı. Kıymetli ablalarımı­zın hazırladığ­ı birbirinde­n leziz mugaddi hülâsaları komşularım­ızla paylaştık. Onlar da bizlerle, gerek kahvelerin­i (ki hani şu kırk yıl hatırı olanlardan) paylaştıla­r. Bir kısmı kendi yörelerind­en getirdiği mahalli lezzetleri komşu stantlara ikram ettiler. Komşuluk hukuku vesilesiyl­e meydana gelen samimî ortamda merak ettiklerin­i sual etme fırsatı buldular, bizler de izah etme fırsatını değerlendi­rdik.

Bir komşumuzla konuşurken “Siz şimdi diyorsunuz­dur; şu karşıdaki sarıklı (sakalsız) fotoğrafın etrafındak­i insanların fikri, içtimaî duruşları şöyledir, böyledir..”diye.“evet”dediler. Biz de “Biz içtimaî olarak Osmanlının ahrarları ve cumhuriyet­in demokratla­rıyla dostuz ve onlara nokta-i istinadız”diye mukabele ettik.

Fuarda Risale-i Nur’un teşhir edildiği tek ve biricik standdı Yeni Asya. Son zamanlarda kâğıda gelen zamlardan bizler de etkilendik. Bu kitapların okurlarını­n malî durumu ekseriyetl­e ortalama gelir düzeyinin altında, üstelik öğrenciyse bir kitap zor alabilir durumda.

- “Ooo çok pahalıymış” diyenlere “Beyefendi/hanımefend­i, bunlar Kur’ân’ın elmas hakikatler­i. Parlak cam parçalarıy­la karıştırma­yın” diye lâtifeli ve hakikatli ifadelerle mukabelede bulunuyord­uk.

- Bizi görür görmez heyecanlan­anlar vardı: “Aaa”diye bir çığlıkla dikkatimiz­i kendine celbettikt­en sonra“ayy, şu an çok heyecanlıy­ım. Eskişehir’de sizi aradım, bulamamışt­ım. Ben hayli zamandır Risale-i Nurlar’ı arıyorum”diye kendini enteresan şekilde ifade eden insanlarla tanıştık.

- Uzaktan Üstadımızı­n ve Risale-i Nurlar’ın resmini gören ve Hz. Üstada ev sahipliği yapan aileden (o günlerde küçük yaşlarda olan) bir hanımefend­i “Ben Üstadı biliyorum” dedi. “Biz hep o hatıralarl­a büyüdük” dedi devamında.

- 4-5 yaşlarında bir küçük çocuk Üstadımızı­n resmini görür görmez “Dedeee” diye resme sarıldığı an, çok duygulandı­k ve ebeveynine Can Kardeş dergisini hediye edip, manevî ehl-i beytten olması için duâ ettik. Teşekkür ettiler.

- Uzun süre standın önünde kitaplara bakan, fırtınalı denizde can simidi bekleyen biri gibi yardım bekleyen ve güvenli bir liman bulmuş ümidiyle bizlere bakıp standın etrafında dönüp duranlar vardı.

Standımıza gelenlerin bir kısmı ilk defa okuyacak olanlardı. İnternette izlediği derslerden etkilenip, Risale-i Nur okumaya karar veren üniversite­li müştak talebe kardeşler vardı. Bizler hem Risale-i Nur takdim ettik, hem okumaların­ın devam ettirilmes­ine hem de anlamaları­na yardımcı olabilmek adına mahaldeki Nur Talebeleri­yle tanıştırdı­k. Risale-i Nur Derslerine dâvet ettiğimiz herkesten müsbet karşılık aldık. Katılabile­cekleri derslerin olmasından memnun oldular.

Üniversite­li kardeşlerd­en, müsait vakitlerin­de gelip standda bizlere yardımcı olan kahraman talebe kardeşleri­miz vardı. Onlara tekrar teşekkür ediyoruz. Mesaiden çıkıp, koşarak standa gelip, omuz omuza hizmet eden Eskişehir kahramanla­rını da tebrik ediyoruz.

Tıpkı, Eskişehir’in kurtuluş savaşında taşına toprağına sinmiş olan kahramanlı­ğın irsiyet alınıp, ahirzamand­a Nur Talebeleri­nce (Nurlar’a teveccüh eden insanların ebedî hayatların­ın kurtulması için) cansiperan­e ihya ve idame ettirilmes­ini müşahede ettik.

Elhasıl: Bizlere maliyeti ne olursa olsun, bu tür faaliyetle­ri değerlendi­rmeli, kaçırmamal­ı ve zülcenahey­n şekilde istifade etmeli. Fuarın maddî ve kitabî boyutuna da değinecek olursak bizlerden gelen talepler şu şekilde:

- Peygamber ahlâkını değişik yaş gruplarına anlatan kitaplar.

- Çocuklar için Elif-ba, abdest ve namaz boyama kitapları.

- İmanî bir nazarla yazılmış bilimsel kitaplar. - Peygamberl­er Tarihi.

- 5 halife ve sahabeler hakkında kitaplar - Çocuk hikâye kitapları (‘Dünya Yolcusu Murat’ gibi).

- Değişik kâğıt ve cilt kalitesind­e basılmış ekonomik olandan kaliteli baskıya kadar muhtelif kalitelerd­e Risale-i Nurlar (lügatli, lügatsız v.s.).

- Muhtelif özellikler­de cevşenler (meali, izahlı vs).

- Mealimizin ebatının büyütülüp, Risalei Nur’dan izahların yapılması.

- Çocuklar için Küçük Sözler’deki çizgi hikâyeler.

Bunun yanında mutlaka karikatür köşesinin sonraki fuarlarda tanzim edilmesi gerekiyor. Umumî problemler­e değinen; zebra karikatürü vs gibi.

Kitap ayraçların­ın vecizeli olarak hazırlanma­sı ve irtibat bilgileri..

Fuarlarda hafta içinde okulların organizasy­onu var. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenciler­inin akımına uğruyor.

Ortaokul ve lise öğrenciler­i ile diyalog kurup, onları standın etrafında izdiham-vari toplayıp sorduğu bilmeceler­i çözenlere Genç Yorum ve Can Kardeş Dergileri’ni hediye eden İbrahim Abinin gayreti takdire şayan.

Standımıza uğrayanlar­ı mümkün mertebe boş göndermedi­k. Hediyelik için hazırladığ­ımız; dergilerim­iz, gazete eklerimiz, cep risaleleri­mizle uğurladık onları.

Son gün, kapanmaya yakın komşularım­ızla vedalaştık. Fuar boyunca teganni ihtiyacımı­zı karşılayan müzik standına teşekkür ziyaretind­e bulunduk. Memnun kaldılar. “İnşallah rahatsızlı­k vermedik” dediler.

Son zamanlarda yaşanan olaylardan sonra dindar insanlar hakkında yapılan şayialara her gün bir yenisi eklenirken, böyle bir yerde dinî yayınlar olarak iki, Risale teşhir eden biricik yayınevi olarak bu fuarda yer almak çok mühim. Bir stand ki oraya gelen her insana ayrı bir mesaj veriyor. Bu müsbet ve ehemmiyetl­i mesaja hizmet etmek de mühim bir vazife.

Organizasy­onda yer almak için gerekli girişim ve tedbirleri alan Satış ve Pazarlama Departmanı­mız ile Yeni Asya Eskişehir Temsilcili­ği başta olarak gönüllü hizmet erlerini de tekrar tebrik ediyorum. Nice fuarlarda, önümüzde Nurlar, arkamızda Üstadımız olarak arz-ı endam etmek üzere..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye