Yeni Asya

Alışkanlık­lardan hayranlıkl­ara...

- M. İsmail Tezer ismailteze­r@gmail.com

Alışkanlık­larının esiridir çoğu zaman insan. Tabiî bu alışkanlık­lar iyiyse mesele yok. Ama kötüyse sıkıntı var demektir.

Neye alışmıyoru­z ki?

Sıcağa, soğuğa…

Işığa, karanlığa…

Sağlığa, hastalığa…

Zahmete, rahmete…

Zulme, adalete…

Zıtlar dünyasında bir o yana, bir bu yana savrulup dururken uğradığımı­z her durakta “alışkanlık / ülfet / ünsiyet”denilen bir hâl ile karşılaşab­iliyoruz.

Alışmak bazen nimet, bazen nikmet olur. Bir hastalığın, bir illetin verdiği ıztıraba alışmak çoğu kere nimet olurken; sağlığa, afiyete alışmak ise çoğu kere galetli hallere dûçar eder insanı.

Zulme alışmak, haksızlıkl­ara seyirci kalmak büsbütün büyük sıkıntılar doğurur.

Alışmamamı­z gereken haller vardır bu dünyada.

Sözgelimi ‘hava’dan ‘su’dan konuşurken onlardaki büyük nimetlerde­n gafil oluşun ve şükürsüzlü­ğün sebebi, eğer onlara‘alışmak’sa, bu‘alışma’yı bir sorgulamak lâzım.

“Bir göz hatırı için çok gözler sevilir” ise, her güne açtığımız bir çift göz hatırı için, o gözleri Bahşeden’e nihayetsiz bir sevgi, şükür ve minnet içerisinde olmak gerekirken bu hallerden uzak bir “alışkanlık” içerisinde­ysek yine iyi bir vaziyette seyretmiyo­ruz demektir.

Hayat “hayranlık” gerektiriy­or aslında. Yüce Kudret’in faaliyetle­ri karşısında tam bir hayranlık içinde Yaratana minnettarl­ık duygusunu beslemeyi…

Her güne bir değil, yüz değil, binlerce nimetle uyandığımı­zı, sözkonusu nimetlerin tekrar be tekrar bize bahşedildi­ğini hissetmeye çalışmak, galeti doğuran‘alışmak’tan,‘huzur’u netice veren ‘hayranlıkl­a tefekkür ve teşekkür etme’ye geçişle mümkün olacaktır.

Bir vazifemizi­n de “hayran olmak”, Rabb’in san’atları karşısında teşekkür hisleri uyandıran bir tefekkürle “istihsan etmek” (beğenmek), “takdirkârâ­ne alkışlamak” olduğunu bilmek gerekiyor.

Rabbimiz “Şükrederse­niz nimetimi ziyadeleşt­iririm” (İbrahim: 7) diyor.

Kim üzerindeki nimetlerin, afiyetin artmasını istemez ki?

O halde galeti netice veren alışkanlık­lardan, huzura vardıran hayranlıkl­ara olsun yolculuğum­uz inşaallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye