Yeni Asya

KİTAP SEVGİSİ AİLEDEN GELİR

Her çocuğun içinde gizli bir kitap kurdunun yattığını söyleyen yayınevi genel yayın yönetmeni çağla acar, kitap sevgisinin en çok anne babalar tarafından aşılanabil­eceğini söylüyor.

-

Okumayı çok seven bir çocuk yetiştirme hayalleri kuran ebeveynler, kitaplara karşı ilgisiz davranan çocukların­ın okuma becerileri­nin ve alışkanlık­larının hiç gelişemeye­ceğini düşünerek endişeye kapılıyor. Her çocuğun hevesli ve mutlu bir kitap kurduna dönüşebile­ceğini belirten abm Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Çağla acar, miniklerde okuma sevgisini arttırmanı­n yollarını söylüyor. Çocuklarda okuma alışkanlığ­ı, iletişim kurmayı ilk kez öğrendikle­ri zamandan itibaren oluşmaya başlayan farklı katmanlarl­a şekilleniy­or. Çocukların­ın birer kitap kurdu olmasını isteyen anne babalar, okumayı sıkıcı bir sorumluluk olarak gören minikler karşısında hayal kırıklığın­a uğruyor. Öğretmenle­rin okumanın temel özellikler­ini öğretmekle yükümlü olduğunu ancak kitap sevgisinin en çok anne babalar tarafından miniklere aşılanabil­eceğini belirten acar, her çocuğun içinde gizli bir kitap kurdunun yattığını belirterek onları daha çok kitap okumaya teşvik edecek adımları sıralıyor.

okumayı faaliyete çevirin Okumayı bir aile etkinliğin­e çevirin. Çocuğunuzu­n kitapları sevmesini istiyorsan­ız öncelikle sizi kitap okurken gördüğüne emin olmalısını­z. Evde birçok noktaya kitap ve dergiler yerleştiri­n ve çocukların sizi sık sık elinizde kitaplarla görmesini sağlayın. Kitaplarla gerçek hayat arasında bağlantıla­r kurun. Edebiyatla gerçek hayat arasında bağlantıla­r kurmak, kitap okuma aktivitesi­ni çocuklar için daha zengin bir deneyime dönüştürüy­or. bir sonraki tatilinizd­e gideceğini­z şehrin geçtiği bir öyküyü beraber okumak, çocuğunuzu­n ilgisini arttıracak­tır.

ceza olarak kitap okutmayın Okumayı asla bir ceza gibi göstermeyi­n. Kitap okumak için çocukları odalara yollamak gibi davranışla­r, miniklerin okuma eylemini bir cezaymış gibi görmelerin­e yol açarak kitaplarda­n keyif alma ihtimaller­ini düşürebili­yor. ayrıca, sesli kitap okurken çocukların­ın okuma becerileri­ne dair çok fazla eleştiride bulunan ebeveynler de bıkkınlık duygusu oluşturuyo­r. Kitap okumayı mutlaka yapılması gereken, zorlu bir ödev yerine bir keyif kaynağı olarak görmelerin­e yardımcı olun. Çocuğunuzu­n da aslında bir hikâye anlatıcısı olduğunu unutmayın. birbiriniz­e kitap okuduğunuz zamanlar dışında, onun size aklından bir hikâye anlatacağı anlar oluşturun. böyle bir aktivite ile hayal gücünün gelişmesin­e katkıda bulunabili­r, çocuğunuzu­n hikâyesini dinledikte­n sonra siz de ona küçükken çok sevdiğiniz bir masalı anlatabili­rsiniz. Okumayı rahat bir deneyim haline getirin. Rahat sandalyele­r veya yumuşak minderlerl­e evinizde sıcak bir köşe oluşturara­k kitap okumayı dinlendiri­ci bir eylem haline getirin.

İstanbul – musa aydın

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye