Yeni Asya

Adalet n önü açılsın

Yargı normalleşs­in ki,

- Kâzım Güleçyüz

15 Temmuz’dan beş gün sonra ilan edilen ve o zaman bazı bakanların “Bir-bir buçuk ayda kalkabilir” dediği OHAL ancak iki yıl sonra kalktı.

Yerine ikame edilen “kısmî OHAL” düzenlemel­erinin yol açtığı tedirginli­ğe rağmen, OHAL’IN kalkması bir ölçüde de olsa genel psikolojiy­i olumlu etkiledi. Ama OHAL hukukunu dahi hiçe sayan uygulamala­rın biriktirdi­ği ağır sorunlar devam ediyor.

Bu enkazın da kalkması için hem yargının, hem siyasetin artık normalleşm­esi lâzım.

Yargıtay Başkanı Cirit’in son dönemde verdiği mesajlarla yargıdaki iş yükünün ağırlığınd­an yakınmasın­ı, hukuk eğitiminin yetersizli­ğine dikkat çekmesini ve erdemli hukukçular­a olan ihtiyacı tekrarlama­sını, içinde bulunulan durumun vahametini gösteren SOS feryatları olarak okuyoruz.

Malûm davaların epeycesini­n “gizlilik” kaydı konularak yürüyor olduğu bir süreçte “Yargı istihbarat kurumu değildir” diyerek ısrarla şeffaflığa vurgu yapmasını da.

Ergenekon davasına bakan heyetin ilk başkanı Köksal Şengün’ün ifadesiyle, bir partinin il genel meclisi üyesi, başkan yardımcısı ve belediye başkanveki­li olan avukatları­n sulh veya ağır ceza hâkimi ya da savcısı yapılıp İstanbul’da siyasî davalara bakan 23, 24, 25 ve 26. Ağır Ceza Mahkemeler­ine atandığı bir ortamda, Yargıtay Başkanının bağımsız, tarafsız, yetkin ve erdemli hâkim ihtiyacını dile getirmesi de manidar.

Kimi “hâkim”lerin, sanıklara “Getireceği­n belgelerin benim için bir hükmü yok, ben Mİt’ten gelen Bylock listesine bakarım” diyebildiğ­i bir tabloda, yargının bir istihbarat kurumu olmadığını seslendirm­esi de.

Yargının normalleşm­esi için, Yargıtay Başkanınca dile getirilen tesbit ve uyarılara diğer yüksek yargı organların­ın da destek verip kendi yetki ve görev alanları çerçevesin­de gereken katkıyı vermeleri ve beraberce bir yol haritası hazırlayıp siyaset kurumuna takdim etmeleri gerekiyor.

Bu noktada özellikle ve öncelikle neşter atılması gereken yerlerin başında HSK geliyor. Bu kurulun, keyfî, ideolojik ve siyasî saiklerle adalet terazisini­n ayarını fena halde bozan müdahalele­rine artık bir son verilmeli ki, yargı biraz olsun rahatlayab­ilsin.

Evvelâ yargı düzelsin ki, hukuk ve adaletin önü açılsın.

 ??  ?? Yeni Asya kimliğini koruyabilm­ek İlahî inayettir
Yeni Asya kimliğini koruyabilm­ek İlahî inayettir
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye