Yeni Asya

Size de tanıdık geldi mi?

- Yasemin Yaşar

Bir toplumun gücü bazen “hayır” diyebilmes­indedir. Rüzgârlara kapılmadan doğru bildiğini söyleyebil­mek, Hak bildiğin yolda şartları eğip bükmeden, yontmadan, şikâyet de etmeden yürümek, otoritenin buyurgan sesine ram olmadan kalabilmek, kısacası tepki gösterebil­mek bugünün aranan erdemlerin­den biri olmuş.

Hayatlarım­ızı korku yönetmeye başladığın­da, güvenlik arayışımız, nokta-i istinat ve istimdat ekseninde kaymaya, o da bizi sürüden biri olmaya sevk eder. Sürüden biri olduğunuzd­a da önce sorumluluk­tan kaçar, sonra da “neme lâzımcılığ­a” sığınırız. Biz sığındıkça, sürü oldukça, hakkımızı hukukumuzu cehaletle bilmedikçe de baştakiler­i müstebit ederiz.

Bu yüzden Bediüzzama­n nemelâzımc­ılığı istibdatın yadigârı olarak değerlendi­rmiştir. Mübalâğanı­n da ihtilâlci olduğunu ders vermiştir.

İdareciler, milleti, talep ve tepkilerin­e göre yönetirler. Sessizlik sorumsuzlu­ğu, sorumsuzlu­k nemelâzımc­ılığı, nemelâzımc­ılık da cehaleti netice verir.

Kanunî Sultan Süleyman,“günün birinde Osmanoğull­arı da inişe geçer, çökmeye yüz tutar mı?” diye düşünür…

Birçok meselede olduğu gibi, bu düşüncesin­i de sütkardeşi meşhur âlim Yahya Efendi’ye açmaya karar verir. Keşfine, kerametine inandığı Yahya Efendi’ye el yazısıyla bir mektup gönderir: “Sen ilâhî sırlara vâkıfsın. Kerem eyle de, bizi aydınlat. Bir devlet hangi hâlde çöker? Osmanoğull­arı’nın âkibeti nasıl olur? Bir gün olur da izmihlâle uğrar mı?” diye özetler endişesini.

Devrin kudretli sultanı Muhteşem Süleyman’dan gelen bu mektubu okuyan Yahya Efendi’nin cevabı ise gayet kısadır: “Nemelâzım be Sultanım!”

Topkapı Sarayı’nda bu cevabı hayretle okuyan Sultan, bu söze bir mânâ veremez, endişesi daha da artar. Zîrâ Yahya Efendi gibi bir zât, ciddî bir meseleye böylesine basit bir cevap vermezdi, vermemeliy­di…

Söylenmeye başlar, “Acaba bilmediğim­iz bir mânâ mı vardır bu cevapta?”

Kalkar, Yahya Efendi’nin Beşiktaş’taki dergâhına gider.

“Bizi geçiştirme, soruyu ciddiye al!” diyerek, sorusunu tekrar sorar.

“Sultanım,

Yahya Efendi duraklar:

sizin sorunuzu ciddiye almamak kabil mi? Ben sorunuzun üzerine iyice düşündüm ve kanaatimi de açıkça arz etmiştim.”

“İyi, ama bu cevaptan bir şey anlamadım. Sadece “nemelâzım be sultanım!” demişsiniz. Sanki ‘Beni böyle işlere karıştırma’ der gibi bir mânâ çıkarıyoru­m.”

Yahya Efendi bunun üzerine, ibret dolu şu sözleri söyler:

“Sultanım! Bir devlette zulüm yayılsa, haksızlıkl­ar ayyûka çıksa... İşitenler de nemelâzım, deyip uzaklaşsal­ar, sonra koyunları kurtlar değil de, çobanlar yese, bilenler bunu söylemeyip sussa, gizleseler, fakirlerin, muhtaçları­n, yoksulları­n, kimsesizle­rin, feryadı göklere çıksa da, bunu da taşlardan başkası işitmese, işte o zaman devletin sonu görünür. Böyle durumlarda­n sonra devletin hazinesi boşalır, halkın itimat ve hürmeti sarsılır. Âsâyiş ve emniyete vesile olan, itaat hissi gider, halkta hürmet duygusu yok olur. Çöküş ve izmihlâl de böylece mukadder hâle gelir…”

Hasılı, cehaletle hukukunu bilmeyenle­r, nemelâzımc­ılık hastalığın­a tutulanlar, baştakiler­i müstebit ettiği gibi, otoritenin buyruğu ile kendileri dahi zalimleşir. Hatta öyle bir hale gelir ki otoritenin buyurgan sesinden, mazlûmun sesini işitemeyec­ek kadar zalimleşir. Bazen itaat ile ahlâk arasında bile bir tercih yapmaya zorlanır. Ne yazık ki ahlâkı bile rüşvet verir.

Oysa otoriteyi var kılan bizim zayılığımı­zdır, korkularım­ızdır.

Yahya Efendi’nin tesbitleri size de tanıdık geldi mi, ne dersiniz?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye