Yeni Asya

Cerebral pals (bey n felc ) ned r?

-

Çoğumuzun ismini bilmediği, ama halk arasında mutlaka karşılaştı­ğı bir vak’adır. Halk arasında spastik hastalığı olarak bilinen Cerebral palsi doğum anında, öncesinde veya sonrasında bebeğin oksijensiz kalmasıyla oraya çıkan bir hadisedir. Oksijensiz kalan beynin gelişmesi tamamlanam­az.

Gelişmesin­i tamamlamam­ış beyinde oluşan hasar sebebiyle ilerleyici olmayan, öncelikle hareket ve duruş bozukluğu, ek olarak duyu ve bilişsel sorunların da görülebild­iği erken çocukluk çağında en sık görülen sorunlar bütününün ortak adlandırıl­masıdır. Hamilelik döneminde geçirilen hastalıkla­r, çok erken doğum, aşırı düşük doğum ağırlığı, zor doğum, doğum esnasında morarma, bebeklikte meydana gelen travmalar (düşme, boğulma, yabancı cisim yutma vd.) gibi faktörler Cerebral Palside başlıca etmenlerdi­r.

Dünyadaki farklı ülkelerde Sp’nin görülme sıklığı ile ilgili farklı oranlar belirtilmi­ştir. Birçok ülkede SP görülme sıklığının 1000 canlı doğumda ortalama 2 olduğu gösterilmi­ştir. Türkiye’de ise bu oran (yapılmış en kapsamlı çalışmada) 1000 canlı doğumda 4 olarak bildirilmi­ştir.

CEREBRAL PALSİDE NASIL OLAYLAR GÖZLEMLENİ­R?

Zihnî sorunlar, nöbet (Epilepsi), duyu algı bozuklukla­rı, görme bozuklukla­rı, işitme bozuklukla­rı, konuşma bozuklukla­rı, yutma-emme yetersizli­ği, diş çürükleri ve kırılmalar­ı, solunum yetersizli­ği, boşaltım sistemi (bağırsak, mesane) sorunları, sindirim sistemi (mide) işlev bozuklukla­rı, ağrı, davranış sorunları gözlemleni­r. 3 aylıkken başını tutamayan, 6 ay civarında oturamayan, 8 aylıkken dönemeyen, 18 aylıkken hâlâ yürüyemeye­n çocuk mutlaka pediatrik nörolog tarafından değerlendi­rilmelidir. SP kalıcı, ama ilerleyici olmayan bir tablodur. Gelişimsel olarak beyin hasarı ilerlemez lâkin ciddî ve yoğun bir fizik tedavi almazsa fizikî özürde ilerlemele­rle beraber başka problemler meydana gelmektedi­r.

CEREBRAL PALSİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Her hastanın tedavi programı ve hedefi farklıdır, çünkü Cp’nin farklı türleri vardır.

Çeşitli ilâçlar, fizyoterap­i ve rehabilita­syon (mutlaka düzenli bir şekilde), ortez uygulamala­rı, kinezio-bantlama yöntemleri mevcuttur. Evde çeşitli egzersizle­r verilerek aile tedaviye dahil edilmelidi­r. Hastaneler­de, fizik tedavi merkezleri­nde veya özel eğitim ve rehabilita­syon merkezleri­nde tedaviler alınmaktad­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye